Stuur je tekst met foto: info@limburgnieuws.be

maandag 4 december 2023

Sport: Opnieuw UCI Wereldbeker Veldrijden in Maasmechelen (9 oktober 2023)

De UCI Wereldbeker Veldrijden strijkt opnieuw neer in Maasmechelen, op zondag 29 oktober. De veldrit vorig jaar gooide meteen hoge ogen. Meer dan 10.000 toeschouwers vonden hun weg naar Maasmechelen. Naast het parcours konden die zich ook vergapen aan het prachtige natuurlandschap, dat zich – onder een heerlijk najaarszonnetje – van haar kleurrijkste kant liet zien. Maar ook de kijkers thuis konden kennismaken met het bijzondere karakter van de streek.

Het parcours zal ook dit jaar dwars doorheen het uitgestrekte natuurlandschap van Terhills en Nationaal Park Hoge Kempen lopen. Om al die natuurpracht in ere te houden, ligt de focus tijdens het evenement op duurzaamheid.

"De Bolt Solarcontainer zal het event voorzien van lokale, groene stroom waardoor we 2 dieselgeneratoren kunnen weglaten op het terrein. Deze vrij opvallende energiebron is intussen al een bekend zicht op menig festival, zoals bij de Gentse Feesten en Sfinx Mixed. Hij is met een oppervlakte van maar liefst 170 m2 , goed voor 104 zonnepanelen, de grootste ter wereld in zijn soort. Afhankelijk van de weersomstandigheden kan hij dagelijks zo’n 150 à 200 kWh aan stroom opwekken."

"Het uitwerken van het parcours gebeurde in nauw overleg met het Agentschap Natuur en Bos (ANB) en met Regionaal Landschap Kempen en Maasland (RLKM)”, vult schepen Corrie Bemelmans aan. "Ook dat is een belangrijk aspect als je sportevenementen als deze mogelijk wil maken aan de rand van het nationaal park. Op bepaalde delen van het gebied rust een natuurbeheersplan, dus zoeken we samen naar mogelijkheden om sport en natuur te combineren."

"De Wereldbeker in Maasmechelen moet opnieuw een fantastisch volksfeest worden, met de eerste grote klassementswedstrijd van het seizoen op Limburgse bodem."

Vorig jaar was het Laurens Sweeck die bij de elite mannen de allereerste Wereldbekermanche uit zijn carrière won. Bij de vrouwen boekte Fem Van Empel al de vierde overwinning op rij in de Wereldbeker.


Bekijk alle artikels uit Sport