vrijdag 26 april 2024

Sport: Genk huldigt sportkampioenen (12 februari 2023)

Op zaterdag 11 januari werden in een overvol Casino Modern in Waterschei opnieuw de Genkse sportkampioenen gehuldigd. "Dat in Genk op hoog niveau gesport wordt, blijkt uit de vele kampioenen die we op het podium konden roepen", zegt schepen Kathleen Parthoens. "We vierden liefst 65 individuele sporters en 40 ploegen voor hun titel. In totaal honoreerden we 381 kampioenen en reikten we 6 bijzondere titels uit."

De sportman en de sportvrouw van het jaar kwamen beiden uit de atletiekwereld. Sportman van het jaar werd voor de tweede keer Steven Heemskerk. Afgelopen jaar werd hij in zijn leeftijdscategorie Masters M40 wereldkampioen veldlopen, Belgisch kampioen 10.000 meter en 3.000 meter steeple. Ook de Vlaamse en de Limburgse titel veldlopen schreef hij op zijn naam, alsook de Limburgse titels op de 10.000 en de 3.000 meter steeple.

Rani Rosius werd uitgeroepen tot sportvrouw van het jaar. Ze werd in 2022 Belgisch kampioene 100 meter outdoor en 60 meter indoor. Momenteel is ze een van de vaandeldraagsters van de Belgische atletiekscène. Ze liep in 2022 ook een persoonlijk record op de 100 m, in 11,28 sec.

"De jeugd is de toekomst, en dus vieren we elk jaar een beloftevolle jongere. Die titel is voor Mare De Wilde. Haar sportcarrière begon ze op driejarige leeftijd bij de balletschool. Na een tussenstop in de turnwereld, waar ze enkele jaren meedraaide op het hoogste niveau, startte ze anderhalf jaar geleden met schoonspringen bij GZV Neptunus Genk. Afgelopen jaar behaalde deze beloftevolle atlete de Belgische titels schoonspringen op de 1 meter- en 3 meterplank bij de meisjes 13 jaar."

"De titel van sportverdienste is voor een persoon die zich op uitzonderlijke wijze inzet voor een sportclub of sporttak. Raf Vanhove van Wielerclub Sport & Moedig Genk mocht die in ontvangst nemen. Als mecanicien van de jeugd tijdens trainingen en wedstrijden is hij ook het luisterend oor en aanspreekpunt voor de jonge renners."

Sportvrijwilliger van 2022 werd Bart Vandeweerd van de Koninklijke Tennis- en Padelclub Rapid Waterschei. Bart is de man die dag en nacht klaarstaat om allerlei taken op te lossen voor deze club. Geen technisch probleem is hem teveel, maar niet alleen technisch is hij een meerwaarde, ook als persoon is hij van onschatbare waarde. Hij is actief lid van de padelcommissie, denkt mee na over de visie van de club, vangt nieuwe leden op en maakt hen wegwijs.

Tenslotte werd ook nog de sportclub van het jaar verkozen. Genker Zwemvereniging Neptunus gaat met deze titel aan de haal. Bij het zwemmen en het schoonspringen verzamelden zij het afgelopen jaar maar liefst 7 Belgische, 3 Vlaamse en 41 Limburgse titels.

"Als er iets is wat deze editie van de kampioenenhulde heeft duidelijk gemaakt, is het dat Genk barst van het sportief talent, en dat is mede dankzij onze sportclubs," besluit schepen Parthoens.



vlnr: Bart Vandeweerd, Steven Heemskerk, Rani Rosius, Mare De Wilde, Jurgen Huys.
Foto: Stad Genk

Bekijk alle artikels uit Sport