Stuur je tekst met foto: info@limburgnieuws.be

vrijdag 1 maart 2024

Riemst: Restauratie pastorie van de Sint-Genovevakerk in Zussen (11 januari 2022)

"De restauratie van de pastorie van de Sint-Genovevakerk kan van start gaan", zo laat Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele weten aan Limburgnieuws.be. "Onroerend erfgoed vertelt vaak een lokaal verhaal en geeft mee vorm aan onze Vlaamse identiteit. Dankzij middelen uit het relanceplan kunnen de eigenaars van deze monumenten een ondersteuning krijgen om de waarde van het erfgoed te bewaren.

De Vlaamse overheid kent voor dit project een premie van 136.153,61 euro toe.

De pastorie van de Sint-Genovevakerk in Zussen wordt gerestaureerd. De pastorie ligt in de tuin achter de kerk en wordt nu gebruikt als kleuterschool. Het gebouw is sinds 1995 beschermd als monument. Het is een breedhuis uit het begin van de negentiende eeuw met twee bouwlagen. Zoals meer monumenten in de streek is het monument opgetrokken in mergelsteen. De omgeving van de pastorie is ook beschermd als dorpsgezicht. De tuin is beplant met verschillende grote bomen en wordt aan de achterzijde in de Mergelstraat afgesloten door een hoge bakstenen muur afgedekt met een bakstenen ezelsrug.

Vlaanderen zal de komende jaren met het relanceplan Vlaamse Veerkracht 4,3 miljard euro investeren om ons economisch en maatschappelijk weefsel te herstellen na de coronacrisis. Onroerend erfgoed moet zijn steentje hiertoe bijdragen.


Bekijk alle artikels uit Riemst