zaterdag 15 juni 2024

Pelt: Bosland wordt Nationaal Park (13 oktober 2023)

Vlaams Minister van Omgeving Zuhal Demir maakte vandaag bekend dat Bosland het label van Nationaal Park Vlaanderen ontvangt. Hierdoor zullen de komende jaren heel wat extra investeringen worden gedaan in natuurontwikkeling en bescherming, toerisme en recreatie, wetenschappelijk onderzoek en erfgoed binnen de gebieden die deel uitmaken van het nieuwe Nationaal Park. De Nationaal Park Coalitie voor Bosland is dan ook bijzonder blij en fier met deze erkenning.

De Nationaal Park Coalitie heeft vanaf de eerste dag in haar kansen geloofd. De partners - de gemeenten Lommel, Hechtel-Eksel en Pelt, het Agentschap voor Natuur en Bos, Natuurpunt, Regionaal Landschap Lage Kempen en Sibelco - zijn dan ook bijzonder tevreden met deze erkenning.

Volgens het besluit van de Vlaamse Regering ontvangt Bosland nu de komende 6 jaar een subsidie die bedoeld is voor het dragen van de loon -en werkingsmiddelen van het parkteam. Middelen die vanzelfsprekend hard nodig zijn om de doelstellingen te realiseren die vastgelegd werden in het Masterplan 2024-2048 en het bijhorend Operationeel Plan 2024-2030. En ook de coalitiepartners zelf doen een aardige duit in het zakje.

De toekomst - zoals omschreven in het Masterplan 2024-2048 - stelt drie ambities voorop: de realisatie van een ecologisch waardevol Nationaal Park, dat bovendien attractief en exemplarisch moet zijn. Deze ambities vormen het kompas om het huidige Bosland om te vormen en te ontwikkelen tot een Nationaal Park, waarbij het evenwicht en de relatie tussen mens en natuur primeren.

Sophie Loots, voorzitster Bosland: "De werkpunten die we meekregen vanuit de Vlaamse regering zijn niet onoverkomelijk, zeker gezien de enorme inspanningen die er tot op de dag van vandaag al zijn geleverd."


Bekijk alle artikels uit Pelt