Stuur je bericht met foto: info@limburgnieuws.be

vrijdag 22 september 2023

Pelt: Op zoek naar nieuwe bestemming voor vijf kerken (12 oktober 2022)

Het gemeentebestuur van Pelt gaat samen met de kerkbesturen, het centraal kerkbestuur en het bisdom op zoek naar een nieuwe bestemming voor de kerken van Grote Heide, Fabriek, Herent, Boseind en Holheide. Dit is een gevolg van het kerkenbeleidsplan waarin voorzien is dat enkel nog in de kerken van Overpelt en Neerpelt centrum en die van Lindelhoeven en Sint-Huibrechts-Lille erediensten zullen doorgaan.

Bij de beoordeling zal in eerste instantie rekening gehouden worden met de noodzaak en de maatschappelijke meerwaarde van de nieuwe bestemming van de kerk voor het dorp. Uiteraard zullen ook de stedenbouwkundige voorwaarden, de vereiste investeringen in verbouwing, renovatie en klimaatvriendelijke technieken en de beschikbare financiƫle ruimte een rol spelen.

"Voor de gemeente is het duidelijk dat de kerken niet tot een extra ontmoetingscentrum of een bijkomend cultuurhuis kunnen omgevormd worden. De gemeente is met een ontmoetingscentrum in elke kern en twee cultuurcentra reeds voldoende voorzien. Momenteel zijn er nog geen keuzes gemaakt. Alle opties zijn nog open. Samen met de plaatselijke kerkbesturen, het centraal kerkbestuur en het bisdom gaan we de uitdaging aan om een passende nieuwe bestemming te geven aan de 5 kerkgebouwen."


Bekijk alle artikels uit Pelt