Limburg - Nieuws - Regio - Lokaal - Vakantie - Uittips

zaterdag 27 november 2021

Pelt: Oud gemeentehuis Kerkplein wordt modern trefcentrum (29 oktober 2021)

De gemeenteraad van 28 oktober 2021 heeft het ontwerp goedgekeurd van de verbouwing van het gemeentehuis aan het Kerkplein. Het wordt een radicale make-over, met integratie van het historische gedeelte. Centraal in het complex staat de gloednieuwe bibliotheek. Ook de raadzaal, ruimtes voor ontvangsten, huwelijken en ceremonies worden er in ondergebracht. Het Huis van het Kind Pelt en Kind en Gezin krijgen er eveneens een stek. Tegen eind 2023 moet het gebouw in gebruik genomen worden.

Het vernieuwde gebouw zal daarom veel ruimte bieden waar kinderen, jongeren, ouders en ouderen kunnen verblijven en elkaar kunnen ontmoeten. De organisatie van de bibliotheek wordt gebaseerd op de Open Library-technologie, die overkomt van de Scandinavische landen. Daarbij is de bibliotheek, naast de gewone uren met dienstverlening, ook onbemand geopend. Zo staan de publieke ruimte en de collectie van de bib maximaal en in alle vrijheid open voor de Peltenaren. Het laat het ook toe om jongeren veel studieruimte aan te bieden.

Primeur is dat het gebouw verwarmd zal worden zonder fossiele brandstoffen. Het gebouw zal bijna energie neutraal (BEN) worden. Er is naast het isoleren en duurzame technieken ook gefocust op duurzaam hergebruik van materialen. Zo wordt enkel het gebouw van de jaren '80 afgebroken. De fundering ervan wordt volledig hergebruikt.

"Met de realisatie van deze verbouwing krijgt Pelt één van de mooiste en modernste bibs van de provincie: energiezuinig, met tal van zit- en leeshoekjes, een tribune voor lezingen en vooral een sprankelend nieuw stukje architectuur in het centrum, met zicht op de Dommel. Als de Dommel binnenkort bovendien ook meer plek krijgt aan het Kerkplein, wordt de bib ongetwijfeld een echte publiekstrekker in Pelt. De kosten worden geraamd op bijna 5,7 miljoen euro excl. Btw."De gemeenteraad van 28 oktober 2021 heeft het ontwerp goedgekeurd van de verbouwing van het gemeentehuis aan het Kerkplein. Het wordt een radicale make-over, met integratie van het historische gedeelte. Centraal in het complex staat de gloednieuwe bibliotheek.

Een virtuele rondleiding: http://www.gemeentepelt.be/verbouwing-gemeentehuis-kerkplein
Foto: Communicatie Pelt

Bekijk alle artikels uit Pelt