info@limburgnieuws.be -

maandag 21 september 2020

Pelt: Onkruid bestrijden met stroomstoot (6 augustus 2020)

Pelt test momenteel een nieuwe methode uit om de Japanse duizendknoop te bestrijden. Een elektrische onkruidbestrijder stuurt een stroomstoot door de stengel en wortel van de plant. "Die wordt als gevolg van de elektrocutie gekookt en sterft af."

Sinds een aantal jaren mogen overheden geen pesticiden meer gebruiken om ongewenste plantengroei te bestrijden. Gemeenten zijn daardoor aangewezen op mechanische en thermische onkruidbestrijding. Borstelen is een mechanische methode, wegbranden een thermische. Maar sommige planten blijken met deze methoden niet te bestrijden. De Japanse duizendknoop, een erg agressieve woekeraar, is er één van.

Pelt test momenteel een nieuwe methode die vanuit Groot-Brittannië en Nederland komt en daar alvast goede resultaten geeft. Een stroomimpuls van 3000 tot 5000 volt wordt door de plant gejaagd.

"Als gevolg van de hitte die daarbij vrijkomt, wordt de plant gekookt tot in de wortels. Bij wijze van test werd onlangs een perceel met Japanse duizendknoop behandeld nabij Syntra. Over enkele weken moeten de eerste resultaten zichtbaar zijn. Pelt hoopt dat de resultaten goed zijn. Want met deze volledig milieuvriendelijke methode zou de gemeente wortelonkruiden zonder gebruik van chemicaliën heel selectief kunnen aanpakken. Het is een arbeidsintensieve methode, maar ook een zeer selectieve en juist daarom uitermate geschikt voor de bestrijding van andere wortelonkruiden en invasieve exoten, zoals bijvoorbeeld de giftige Reuzenberenklauw."


Bekijk alle artikels uit Pelt