dinsdag 16 april 2024

Peer: Fietsstad Peer 2022 (31 mei 2022)

Lommel en Peer zijn uitgeroepen tot Fietsstad 2022. Met die titel willen de minister en de VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) de koplopers inzake lokaal fietsbeleid in de schijnwerpers zetten. In totaal negen Vlaamse steden en gemeenten (waarvan maar liefst 5 uit Limburg) waren eerder dit jaar door het grote publiek genomineerd als kanshebbers voor de titel. Fietsgemeente/Fietsstad 2022 is een initiatief van de VSV in samenwerking met de Vlaamse overheid en de Fietsersbond.

De bekroning vond plaats tijdens het Fietscongres dat de VSV met de steun van de Vlaamse overheid vandaag in Deinze organiseert. Het is de vijfde keer dat de titels worden toegekend, na eerdere edities in 2012, 2015, 2018 en 2020.

De drie gemeenten of steden met de hoogste scores gingen vervolgens door naar de tweede ronde, in drie categorieën volgens het aantal inwoners: Genk, Leuven en Mechelen voor categorie 1 (meer dan 50.000 inwoners); Dilsen-Stokkem, Lommel en Mortsel voor categorie 2 (tussen 20.000 en 50.000 inwoners); en Lendelede, Peer en Zutendaal voor categorie 3 (minder dan 20.000 inwoners).

De negen genomineerden kregen een doorlichting door een gespecialiseerd studiebureau. Daarbij maakten experts een diepgaande analyse van de fietsinfrastructuur en het fietsbeleid in de betrokken steden en gemeenten. De resultaten daarvan waren bepalend voor de aanduiding van de winnaars:

Winnaar in categorie 2 – tussen 20.000 en 50.000 inwoners: LOMMEL
In Lommel heerst er een echte fietscultuur die ondersteund wordt door tal van campagnes voor diverse doelgroepen, de voorbeeldrol van het stadsbestuur en de communicatie hierover naar de burgers toe. Lommel zet systematisch in op het voorzien van kwalitatieve fietsenstallingen in het straatbeeld. De stallingen zijn geïnventariseerd en de bezettingsgraad ervan wordt opgevolgd. Ook de opmaak van schoolroutekaarten voor elke school springt erg in het oog. De stad maakt gedurfde keuzes om een shift van autogebruik naar de fietsgebruik te bewerkstellingen. De samenwerking rond de Lommelse fietsboulevard is het pronkstuk van deze legislatuur.

Winnaar in categorie 3 – minder dan 20.000 inwoners: PEER
De stad Peer reserveert een groot deel van het budget voor de fiets (€10 miljoen) en zet resoluut in op het aanpakken van knelpunten op schoolroutes en het wegwerken van onveilige situaties in schoolomgevingen. Door de invoering van fietszones en de realisatie van fietsstraten op belangrijke verbindingsstraten komt een veilig fietsnetwerk tot stand. De stad heeft een traditie in maatregelen met een ludieke insteek (“fietsfun”) en gaat hier sterk mee verder. Informatieborden voor fietsers, een telpaal met display op de Markt en een interactieve kaart van fietsknelpunten zorgen voor overtuigende communicatie. Ook de particiPEER-trajecten zijn een belangrijke sterkte, en het uitgebreide aanbod van de Testkaravaan geeft de inwoners de kans om op zoek te gaan naar de juiste fiets voor hun noden.

Vlaams minister Lydia Peeters feliciteert de winnaars en looft alle Vlaamse steden en gemeenten die werk maken van een ambitieus fietsbeleid: "De inspanningen die veel steden en gemeenten leveren om het fietsen veiliger en comfortabeler te maken, verdienen alle lof. Met hun sterke fietsbeleid zijn de drie winnaars van Fietsgemeente/Fietsstad 2022 echte ambassadeurs voor de fiets. Daarvoor wil ik hen, en bij uitbreiding alle andere genomineerden in deze verkiezing, van harte feliciteren."




De winnaars krijgen van de Vlaamse overheid een subsidie van 50.000 euro die ze kunnen investeren in fietsvoorzieningen

Bekijk alle artikels uit Peer