dinsdag 19 oktober 2021

Oudsbergen: Bevolking ongerust: Grote boze wolven fakkeltocht op vrijdag 24 september vanaf 20 uur (23 september 2021)

Bericht van de organisatie van de Grote boze wolvenfakkeltocht op vrijdag 24 september: "In Noord-Limburg hebben de wolven al enkele keren toegeslagen. Net zoals het vee, voelen de burgers zich niet langer veilig in hun eigen straat, dorp, omgeving. Om het gedrag en de gevolgen van de wolf aan te kaarten, organiseert de gemeenschap van Oudsbergen en omgeving een fakkeltocht."

"De frequente wolvenaanvallen zijn niet langer houdbaar voor de omgeving en kunnen bijgevolg niet meer langer genegeerd worden door het beleid. Vanuit het kabinet van Vlaams minister van omgeving Zuhal Demir klinkt het dat de kans op een wolvenaanval in de praktijk bijzonder klein is. En als er dan al aanvallen zijn is het vooral kleinvee dat risico loopt. Runderen en paarden zijn volgens het kabinet maar in beperkte mate slachtoffer. Op
2 maanden tijd zijn er echter al 3 runderen en 2 pony’s verscheurd door de 9 wolven in de omgeving van Oudsbergen."

"Niet enkel het vee, maar ook burgers, hebben echter een enorme angst van de wolven. Mensen tot in de ruime omgeving van Oudsbergen vrezen dan ook voor hun veiligheid. Ze hebben schrik om buiten te komen, ze hebben
schrik om de hond uit te laten en (groot)ouders hebben schrik om te gaan wandelen of fietsen met hun (klein)kinderen. Dit omdat ze beseffen dat hun veiligheid niet gegarandeerd kan worden door het huidige Vlaamse beleid en er altijd wel een wolf op de loer ligt. Burgers stellen zich enorme vragen waar de afweging ligt tussen het belang van de aanwezigheid van een wolf in Oudsbergen en het veiligheidsgevoel van burgers."

"Het wordt tijd dat het Vlaams beleid zich bewust wordt van deze angst die gecreëerd wordt door het gedrag van de wolven. Naar aanleiding van de onrust dat het probleemgedrag van de wolf meebrengt, organiseren buurtbewoners, paardenhouders, jagers, landbouwers, ... een fakkeltocht op vrijdag 24 september 2021, met als doel deze onhoudbare problematiek aan te kaarten. De gemeenschap doet een oproep om zoveel mogelijk mensen te verzamelen op Meeuweneinde 1 te 3670 Meeuwen - Oudsbergen vanaf 20 uur. Vanaf 20.30 uur start een serene wandeling van 5 km door het wolvengebied. Aan geïnteresseerden vragen zij om hun eigen fakkels thuis te laten. De organisatie voorziet voor iedereen een kindvriendelijke lichtfakkel voor slechts 2 euro per fakkel, die je achteraf mee naar huis kan nemen."

Programma:
Vanaf 20:00 Verzamelen
20:30 Welkomstwoord: woord van de organisator en enkele getuigenissen
20:45-21:00 Start fakkeltocht

Bij terugkomst voorziet de Landelijke Gilde Peer de deelnemers van een warme chocomelk met een wafel.


Bekijk alle artikels uit Oudsbergen