dinsdag 27 juli 2021

Oudsbergen: Vlaanderen investeert meer dan half miljoen euro in 15 Limburgse logies (5 mei 2020)

Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir investeert via Toerisme Vlaanderen 2 miljoen euro in betere infrastructuur voor logies. Meer dan een kwart van dat budget gaat naar de uitbaters van 15 Limburgse logies. Nooit eerder was dat meer, zowel qua budget als qua aantal. Zij krijgen financiƫle steun om werk te maken van structurele verbeteringen, zoals kind- en familievriendelijke voorzieningen, volledig toegankelijke en zorgspecifieke infrastructuur en voorzieningen voor kampeerauto's.

"Als onze toeristische ondernemers zelfs in deze moeilijke tijden blijven investeren geven we graag een stevige duw in de rug. Daarom verhoogde ik het budget van 1,5 naar 2 miljoen euro", zegt Demir. "Zo versterken we ons Limburgs logiesaanbod en bereiden we ons voor op de herstart van de toeristische motor."

"Door de coronacrisis zal de Vlaming de komende zomer toerist zijn in eigen land en al het moois ontdekken dat onze regio rijk is. Het verheugt mij dan ook om vast te stellen dat er beduidend meer dossiers werden ingediend dan vorig jaar", zegt Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir. "Daaruit concludeer ik dat onze toeristische ondernemers de armen niet laten zakken en zelfs in zeer moeilijke omstandigheden de moeite willen doen om hun logies nog verder te verbeteren. Ik heb daarom het budget van 1,5 miljoen euro dat ik normaal voorzien had via Toerisme Vlaanderen met een half miljoen verhoogd tot 2 miljoen euro. Op die manier kunnen we alle mensen die een dossier hebben ingediend financieel ondersteunen."

"Het gros van de investeringen spitsen zich toe op kind- en familievriendelijke infrastructuur, om zo Vlaanderen nog beter op de kaart te zetten als een familievriendelijke toeristische bestemming. Het gaat dan concreet bijvoorbeeld over familiekamers of overdekte speelruimtes. Dat is onder andere het geval bij Recreatieoord Wilhelm Tell in Opglabbeek/Oudsbergen, vakantiewoning Lodge op de Berg in Bree, Vakantiecentrum De Bosberg in Houthalen Helchteren en Vakantiecentrum Fabiola in Maasmechelen.

Maar er zijn ook investeringen in toegankelijkheid en zorg die moeten leiden tot nog meer inclusieve logies, waar ook mensen die een beperking hebben of een extra zorgbehoefte terecht kunnen. Het gaat dan bijvoorbeeld over aangepaste verblijfsruimten of aangepast sanitair. Elke Vlaming moet immers op vakantie kunnen gaan in eigen land, ongeacht de drempel die ze mogelijk ervaren.

Tot slot zijn er ook investeringen in de aanleg of inrichting van kampeerautoplaatsen, zoals de verharding van de plaatsen of ook het voorzien van watertappunten met drinkbaar water of lozingspunten voor chemische toiletten. Kampeerautotoeristen in Vlaanderen zullen daardoor in de toekomst op goed uitgeruste plaatsen terecht kunnen.


Bekijk alle artikels uit Oudsbergen