Limburg - Nieuws - Regio - Lokaal - Vakantie - Uittips - Stuur je bericht met foto: info@limburgnieuws.be

vrijdag 3 februari 2023

Opglabbeek: Joekelbos in Opglabbeek is het grootste avontuurlijk ingericht speelbos van het land (7 oktober 2019)

Het Joekelbos in Oudsbergen/Opglabbeek is met zijn 12 hectare het grootste avontuurlijk ingerichte speelbos van het land. Het bos ligt in het natuurgebied Duinengordel, dat in 2020 onderdeel wordt van het Nationaal Park Hoge Kempen. Kostprijs van het vernieuwde Joekelbos: 160.000 euro. Op 6 oktober werd het bos geopend voor het grote publiek tijdens Bosplezier.

Dankzij de ligging aan het fietsroutenetwerk wil het Joekelbos gezinnen met kinderen, scholen, jeugdverenigingen en personen met beperkte mobiliteit aantrekken.

De combinatie van avontuurlijk spelen, de unieke infrastructuur en de praktische inrichting maakt het Joekelbos uniek. Er zijn tien spelelementen, waarvan de twee waterspeelplekken het meest in het oog springen. Bezoekers wandelen langs een route met negen uit hout gesneden dieren die verstopt zijn in het bos. De kinderen leven zich uit op een stelten- en klimparcours en de jeugdbewegingen kunnen naar hartenlust kampen bouwen en spelletjes spelen op drie hectare van het bos. Als kers op de taart kan je zandkastelen bouwen tot je erbij neervalt op de blootgelegde zandduin. Dankzij het verharde pad is het bos ook toegankelijk voor kinderwagens en rolstoelen.

Er zijn ook mogelijkheden om er les te geven in de open lucht. Vlakbij de ingang ligt een houten amfitheater, de zitarena. Nabij de duin vind je een tafel van 9 meter lang, waar je een hele klas aan kan zetten. Duikt er plots een bui op? Dan kan je terecht in twee schuilhutten. Er is zelfs een bostoilet.

De herinrichting van het Joekelbos kost 165.000 euro. Via het programma Platteland Plus heeft de Provincie Limburg met de steun van Vlaanderen een subsidie uitgereikt voor 55 procent van dit bedrag. Het gemeentebestuur van Oudsbergen neemt 36 procent voor haar rekening. De overige 9 procent komt van de Corporate Foundation Group Pierre & Vacances-Center Parcs. De Foundation gaf de leerlingen houtbewerking van de school Mosa-RT uit Maaseik de kans om een lange tafel, een zitarena en een schuilhut te realiseren. Dankzij deze samenwerking kunnen de bezoekers van Center Parcs Erperheide in Peer ook een leuke dag beleven in het Joekelbos.

INFO
Ligging: Op het einde van de Speeltuinstraat in 3660 Oudsbergen/Opglabbeek
Het Joekelbos is vrij toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang
Een speelbos van 12 hectare
10 spelelementen
Een lange tafel van 9 meter
2 fietsenstallingen voor telkens 30 fietsen (bij de ingang en bij de duin)
Bekijk alle artikels uit Opglabbeek