zaterdag 15 juni 2024

Nieuwerkerken: Nieuwe informatiebrochure Senioren en veiligheid (30 oktober 2020)

De coronacrisis brengt vele uitdagingen met zich mee. Sommige groepen in onze samenleving, zoals onder andere senioren, vergen bijzondere aandacht omwille van hun kwetsbaarheid. Daarom werden in maart/april 2020 reeds alle 75+ senioren gecontacteerd in overleg met de gemeenten Sint-Truiden, Gingelom en Nieuwerkerken en de lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken. Door belrondes of een bezoek van de wijkinspecteur werd gepeild naar hun hulpbehoeften en werd een teken gegeven dat ze er niet alleen voor stonden.

Dit werd zeer gewaardeerd en de lokale politie wil dit initiatief nu tijdens de donkere wintermaanden herhalen. In november 2020 gaan de wijkinspecteurs van de lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken alle senioren (die in 2020 75 jaar zijn geworden/worden) in Sint-Truiden, Gingelom en Nieuwerkerken Coronaproof bezoeken.

"De seniorenraden van de 3 gemeenten hebben mee hun schouders gezet onder dit project. Het zijn namelijk zij die het best weten op welke wijze senioren graag geïnformeerd worden", zegt burgemeester Dries Deferm van Nieuwerkerken.

"Bij het bezoek zullen de wijkinspecteurs de nieuwe informatiebrochure Senioren en veiligheid overhandigen. De brochure is opgebouwd rond 6 thema’s: diefstalpreventie, mobiliteit, communicatie, financiën, valpreventie en brandpreventie. Per thema zijn praktische preventie- en veiligheidstips gebundeld om de senioren bewust te maken van hoe ze zich weerbaarder kunnen maken in het dagelijks leven. In het kader van val- en diefstalpreventie bezorgen we de senioren ook een LED-nachtlampje. Door het in het stopcontact in de gang te plaatsen, kunnen de senioren ‘s nachts veilig opstaan. Het lampje zorgt ook voor extra diefstalpreventie, doordat het automatisch aangaat wanneer het donker wordt", aldus korpschef Steve Provost.

De wijkinspecteurs zullen de komende weken 600 bezoeken afleggen.

Bekijk alle artikels uit Nieuwerkerken