dinsdag 16 april 2024

Nieuwerkerken: Fruitoogst volop bezig (8 september 2016)

In de Vlaamse fruitstreken hangen vanaf vandaag spandoeken met de boodschap 'nieuwe oogst, gezondheid van hier'. Daarmee laten de fruittelers weten dat de nieuwe oogst volop bezig is. Dat fruit heel gezond is, is algemeen geweten. Dat de fruitconsumptie verder daalt onder de aanbevolen hoeveelheid, is minder gekend. Met hun spandoeken roepen de fruittelers de voorbijgangers op om meer fruit te eten en hopen ze dat de nieuwe oogst de Vlaming (opnieuw) aanzet tot een hogere fruitconsumptie.

Momenteel zijn meer dan 20.000 plukkers aan het werk, vooral vakantiewerkers en seizoenarbeiders om de, naar schatting, 565.000 ton hardfruit te oogsten. Dankzij aanhoudende innovaties slaagt onze fruitteeltsector er in om de appel- en perenoogst, die in minder dan 2 maand binnengehaald wordt, maanden te bewaren zonder in te boeten op vlak van kwaliteit. Dit kan omdat fruitteelt, naast de handenarbeid van pluk en snoei, vooral ook high tech is. Een boeiende sector, met veel verborgen aspecten maar een gekend eindproduct: kwaliteitsvol, gezond fruit.

Nu het zomerfruit stilaan uit de winkelrekken verdwijnt, zorgen de vers geplukte Belgische appelen en peren voor een verfrissende afwisseling.

Maar zowel uit verkoopcijfers als uit bevraging van de bevolking, blijkt dat de Vlaming te weinig fruit eet. Het is nochtans niet moeilijk om in Vlaanderen het dagelijks streefdoel van 2 tot 3 stuks fruit te halen want het ganse jaar door ligt betaalbaar, kwaliteitsvol fruit van eigen bodem in de winkelrekken. Fruit is een zeer geschikt tussendoortje en kan geserveerd worden van aperitiefhapje tot dessert.

Vlaamse fruittelers produceren jaarlijks ongeveer 600.000 ton fruit op 16.000 hectare grond. De appel- en perenteelt zijn de belangrijkste teelten maar de sector van kleinfruit (bessen, frambozen, ...) neemt toe.

Steevast blijven Jonagold (appel) en Conference (peer) de belangrijkste teelten maar nieuwe variƫteiten blijven voor afwisseling zorgen in de fruitmand. Zo blijft de sector, dankzij de steun van en samenwerking met diverse onderzoeksgroepen, voortdurend vernieuwen. Maar ook op vlak van bewaring, gebruik van meststoffen, gewasbescherming, energie en water loont die samenwerking. Voortdurend bijsturen van veredeling, productieprocessen, bewaartechnieken en verpakkingsmaterialen, zorgt ervoor dat er minder energie nodig is, minder druk gezet wordt op het milieu en minder voedsel verloren gaat, zonder in te boeten op vlak van kwantiteit en kwaliteit. Van duurzaamheid gesproken.

Bekijk alle artikels uit Nieuwerkerken