woensdag 27 januari 2021

Media: Journaalanker Martine Tanghe na 42 jaar met pensioen (1 december 2020)

Op maandag 23 november werd Martine Tanghe 65 jaar. Nu gaat Martine met welverdiend pensioen. Zo komt een einde aan haar lange en rijke carrière bij de VRT Nieuwsdienst, al zal ze ook nog meewerken aan het Jaaroverzicht.Ruim 42 jaar lang was Martine Tanghe journalist en nieuwsanker bij de VRT. Ze is zonder twijfel de bekendste en een van de meest gewaardeerde nieuwspresentatoren van Vlaanderen. Ze was ook het vaste gezicht van de verkiezingsprogramma’s van de VRT. Daarnaast presenteerde Martine het bekroonde consumentenprogramma Volt. Heel haar carrière lang was ze een voorbeeld en een ambassadeur van mooi en helder Nederlands. Ze las jarenlang het Groot Dictee der Nederlandse Taal voor, de spellingwedstrijd tussen Vlaanderen en Nederland. En ze was een boegbeeld van Kom op tegen kanker.

Om het afscheid van Martine te vieren en haar in de bloemetjes te zetten, zorgden de collega’s van de nieuwsdienst aansluitend bij haar laatste 7-uur-Journaal voor een extra Martine-Journaal. Daarin blikte Wim De Vilder met reportages en getuigenissen terug op haar carrière bij de openbare omroep. We zagen ook hoe Martine naar aanleiding van haar pensionering werd ontvangen door de koning en hoe voormalig Europees president Herman Van Rompaey een haiku aan haar opdroeg. Daarnaast bevatte het gelegenheidsjournaal nog een andere mooie verrassing: Martine werd bekroond met de Grote Prijs Jan Wauters. Het laatste Journaal van Martine inclusief het extra Martine-Journaal is te herbekijken op VRT NWS en VRT NU.

Om de kijkers de kans te geven op een persoonlijke manier afscheid te nemen, biedt de VRT een speciale pagina aan op vrt.be: Bedankt Martine!. Daar kan iedereen die dat wil gelukwensen plaatsen, een woordje van dank of waardering, een anekdote of een ander afscheidsberichtje.

Bekijk alle artikels uit Media