Stuur je tekst met foto: info@limburgnieuws.be

zaterdag 9 december 2023

Maasmechelen: Ooievaarsnesten aan de oevers van de Maas (1 september 2023)

In Maasmechelen staan twee nieuwe ooievaarsnesten. Het voorstel van Clement Witters om twee ooievaarsnesten te plaatsen aan de Maas kon rekenen op het hoogste aantal stemmen. Hij kon met een budget van 5.000 euro aan de slag.

Vorig jaar lanceerde het lokaal bestuur Maasmechelen voor het eerst een campagne burgerbudgetten. De bewoners werden aangespoord om voorstellen in te dienen die een meerwaarde creëren voor de lokale gemeenschap. Alle inwoners konden stemmen op hun favoriete project. Het idee van de ooievaarsnesten scoorde het hoogst.

"Een burgeridee moet je zelf realiseren, daarom ben ik op het internet gaan zoeken naar firma's die ooievaarsnesten plaatsen, zo vond ik een firma in Nederland. Natuurlijk kon ik de ooievaarsnesten niet zomaar ergens plaatsen. Ik heb contact opgenomen met Limburgs Landschap en Natuurpunt. Zij bezitten gronden waar die nesten goed zouden staan. Na overleg zijn we gekomen tot twee locaties: Mazenhoven en Maaswinkel."

"Door het plaatsen van deze nesten geven we de ooievaars ook de kans hier te overleven. Voor de wandelaars en fietstoeristen zullen de ooievaars een extra attractie vormen. Ik hoop dat mensen de vogels met rust laten en bijvoorbeeld niet met drones over de nesten vliegen om er foto’s van te maken, want dan jaag je de vogels weg."

Dit jaar volgde opnieuw een oproep om ideeën voor een burgerbudget in te dienen.


Om de ooievaarsnesten te mogen plaatsen, moest Clement een omgevingsvergunning aanvragen. Clement: "Deze procedure kost veel tijd. De termijn om bezwaren in te dienen is nu voorbij, het doet me veel plezier dat we de nestpalen nu eindelijk kunnen installeren."
Foto: Communicatie Maasmechelen

Bekijk alle artikels uit Maasmechelen