Limburg - Nieuws - Regio - Lokaal - Vakantie - Uittips - Stuur je bericht met foto: info@limburgnieuws.be

vrijdag 27 januari 2023

Maasmechelen: Toekomst kasteeldomein Leut krijgt vorm (5 januari 2023)

Een grondige herwaardering van het landschapspark, een eco-camping of andere nieuwe logiesvormen, een hub om de Limburgse streekproducten en hun vakmanschap in de kijker te zetten en het verhaal van de familie Vilain XIII als rode draad. Het zijn een aantal concrete voorstellen voor de toekomstige invulling van het kasteeldomein van Leut.

Deze zomer zetten Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir en Toerisme Vlaanderen de poorten van het kasteeldomein open voor bezoekers. Ze konden suggesties achter laten voor de toeristische invulling van het kasteeldomein. In het najaar bouwden lokale bewoners en inhoudelijke experten verder op de resultaten van deze bevraging. De eerste analyse van deze input is nu klaar. De inwoners van Leut en Meeswijk krijgen vanaf 9 januari een nieuwjaarskaart in de bus waarin de mogelijke toekomstplannen verwerkt zijn. Bedoeling is dat in 2023 samen met de omwonenden tot het finale masterplan wordt gekomen.

Misschien wel de meest gestelde vraag het afgelopen jaar: wat zal er gebeuren met de aanbouw aan het kasteel, beter gekend als het ziekenhuis van Leut? "Hoewel er nog geen definitieve beslissing genomen is, blijkt de eensgezindheid groot dat het gebouw in zijn huidige dimensies te veel afbreuk doet aan de site. Het volume aanpassen, verkleinen of afbreken in functie van de toekomstige invulling wordt het komende jaar dan ook verder onderzocht", zegt Demir.

"Het kasteel van Leut wordt één van de speerpunten binnen het nieuwe Vlaamse kastelen- en tuinennetwerk dat we nationaal en internationaal gaan promoten. We willen van het kasteel van Leut ook echt het kasteel van Leut en van alle inwoners maken. Een lokale trots die erfgoed, natuur en toerisme verenigt. Waar ook Duitsers en Nederlanders de geschiedenis kunnen herontdekken. Een plaats die welvaart brengt binnen de draagkracht van de omgeving. Een oude parel aan de Vlaamse kroon."

Het kasteel Vilain XIIII bevindt zich tussen Leut en Meeswijk in de gemeente Maasmechelen. Het kasteelpark sluit aan op de riviervallei van de Maas, met aan de overkant van de rivier Nederland.


Illustratie: Robin Martens (klok huis) via Toerisme Vlaanderen

Bekijk alle artikels uit Maasmechelen