zondag 14 april 2024

Maasmechelen: Festival Zwart Goud maakt frisdrank met lokaal water (22 juli 2021)

Het Maasmechelse ontdekkingsfestival Zwart Goud, dat dit jaar coronaproof doorgaat in de vorm van concertavonden onder de naam Avondgloed, pakt uit met een primeur: als eerste festival in België gooien ze alle klassieke frisdranken overboord en introduceren ze mijnwater, met als resultaat een pak minder transport en een enorme vermindering aan CO2-uitstoot.

De productie draait op groene energie en CO2-uitstoot wordt zo veel mogelijk geminimaliseerd. Ze maken als eerste festival in België de overstap naar gefilterd grondwater. "Het Maasmechelse water is van topkwaliteit en wordt gedronken door bijna de helft van Limburg, goed voor zo'n 17 miljard liter elk jaar. Dit heeft te maken met mijnverzakkingen in de regio. Er wordt continu water weggepompt, zodat deze verzakkingen niet onder water komen te staan. Dit water gebruikt De Watergroep vervolgens voor de productie van drinkwater. De lokale zand- en grindlagen leveren water van een goede startkwaliteit op, dat wordt belucht, behandeld en als drinkwater aan de regio wordt geleverd. Het water dat eerder door de mijngalerijen stroomde, komt dus binnenkort bij Zwart Goud uit de kraan."

Dit drinkwater wordt op locatie getapt van de kraan en wordt vervolgens nog eens gefilterd door een installatie, met als resultaat plat- en bruiswater uit een tapkraan. Door een concentraat te mengen met het water uit de watertaps, kunnen frisdranken geassembleerd worden. Hiervoor slaan ze de handen in elkaar met Roze Bunker, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het maken van heerlijke biologische frisdranksiropen met vers fruit en kruiden, geoogst bij de lokale boer of gered uit de container.

Omdat Zwart Goud het werken met flessenwater afschrijft, moet er bijvoorbeeld geen koelcel worden voorzien wat een groot verschil maakt in energieverbruik. Daarnaast staat slechts één fles frisdrankconcentraat gelijk aan een opbrengst van liefst zeven flessen frisdrank. Ook op logistiek vlak is er sprake van een positieve verandering. 80% van het volume van frisdranken bestaat uit water dat nodeloos verpakt en vervoerd wordt. Dit transport wordt nu beperkt tot een minimum. De CO2-vermindering die volgt is vanzelfsprekend.

Tickets voor Avondgloed met Ashley Morgan & FIFTY HERTZ, Sam De Nef & Bluai, Siem Reap & Bløssom, PAARD. & KAU Trio. en Aso Asin invites w/ DTM Funk & She the DJ zijn nog steeds beschikbaar op http://www.zwartgoud.be


De siropen die als basis voor de frisdranken worden gebruikt wordt gemaakt door Roze Bunker. Hiervoor gebruiken ze vers fruit en kruiden, geoogst bij de lokale boer of gered uit de container. Ze produceren lokaal en biologisch, wat goed is voor de biodiversiteit en circulair tegen overconsumptie. "Ecologisch verantwoord, puur natuurlijk en vooral heel erg lekker", aldus de organisatie.

Bekijk alle artikels uit Maasmechelen