Limburg - Nieuws - Regio - Lokaal - Vakantie - Uittips - Stuur je bericht met foto: info@limburgnieuws.be

zondag 29 mei 2022

Maasmechelen: Nieuwe fietsbeleving in Limburg: Fietsen door de heide (4 juli 2021)

Na Fietsen door het Water in Bokrijk en Fietsen door de Bomen in Bosland, opent Visit Limburg een nieuwe fiets- en wandelbeleving in het Nationaal Park Hoge Kempen. "Fietsen door de Heide is een belevingsroute van vier kilometer waar de nieuwe fietsbrug als baken in het landschap een uitzonderlijk zicht geeft op een buitengewoon stukje natuur", zegt gedeputeerde Igor Philtjens.

"Deze unieke installatie is letterlijk een iconische toegangsbrug naar het mooie heidelandschap in het hart van het nationale park. Het is de derde in een reeks van nieuwe fietsbelevingen verspreid over de provincie. Fietsers ervaren zo de prachtige Limburgse natuur op een unieke manier. We blijven investeren en innoveren in ons fietsroutenetwerk. Zo zetten we onze provincie nog sterker op de kaart."

De nieuwe iconische fietsbrug op dit traject zorgt niet enkel voor een veilige oversteekplaats over de Weg naar Zutendaal, maar biedt vooral een prachtig zicht over de natuurlijke omgeving. Aan de noordelijke zijde fiets je over een fietspad met prachtige vergezichten over het heidelandschap. De constructie werd in het zuiden ingepast in een oude bomendreef en sluit perfect aan op het bestaande fietsroutenetwerk.

"Met onze fietsbelevingen willen we fietsers nog meer laten genieten van onze Limburgse fauna en flora. Net als in de andere belevingen, gaat ook deze installatie op in de omringende natuur. Op die manier brengen we fietsers op een bijzondere manier in nauw contact met alles wat het park te bieden heeft."

De 300 meter lange fietssteiger is een baken in het landschap. Net als bij een rollercoaster werd er voor de fietsbrug een fijnmazige structuur van balken en kolommen uitgezet. Tussen de houten structuur stijgt een betonnen fietspad geleidelijk, maximum 4%, tot 6,5 meter hoogte om vervolgens na 30 meter opnieuw te dalen. De wanden van de brug zijn gemaakt van lokaal dennenhout en zijn op die manier een knipoog naar het Limburgse mijnverleden. In dit cultuurhistorisch landschap werden destijds massaal naaldbomen aangeplant om aan de vraag naar hout voor de koolmijnen te voldoen. Het fietspad is 3,5 meter breed.


INFO
Fietsen door de Heide in het Nationaal Park Hoge Kempen is een belevingsroute van 4 kilometer dwars door het park. Tussen knooppunt 551 en knooppunt 550 van het fietsroutenetwerk doorkruis je de Mechelse Heide. Daar vind je ook de 300 meter lange fietsbrug die je niet enkel veilig laat oversteken, maar ook een weids vergezicht biedt op het Nationaal Park Hoge Kempen. Deze nieuwe fietsbeleving is voor iedereen vrij toegankelijk vanaf 5 juli 2021.Foto: Toerisme Limburg - Kurt Vandeweert
Foto: Toerisme Limburg - Kurt Vandeweert

Bekijk alle artikels uit Maasmechelen