Stuur je bericht met foto: info@limburgnieuws.be

woensdag 22 maart 2023

Maasmechelen: Kolenspoor: Van oude spoorverbinding tot hefboom voor regionale samenwerking (29 juni 2021)

Centraal in Limburg loopt het Kolenspoor, vroeger een oude spoorbedding waarlangs steenkool werd vervoerd, in de toekomst een state-of-the-art fietssnelweg die de zeven Kolenspoorgemeenten (Beringen, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Zonhoven, Genk, As en Maasmechelen) met elkaar verbindt. Maar het Kolenspoor is meer dan de fietssnelweg.

De afgelopen periode heeft de provincie Limburg samen met de Kolenspoorgemeenten en andere partners een visie ontwikkeld om het Kolenspoorgebied op de kaart te zetten als een internationaal aantrekkelijke en toonaangevende regio. Vandaag is de visie samengevat in een toegankelijke brochure die het potentieel van de Kolenspoorregio beschrijft: er liggen grote kansen voor innovatie en duurzame mobiliteit, voor lokaal ondernemerschap met een belangrijke rol voor duurzame energie, circulaire en sociale economie, voor het versterken van het toeristisch en belevingspotentieel en als verbinder van belangrijke natuurgebieden.

De volgende stap bestaat erin om de visie in de praktijk te brengen. Op de korte termijn ligt de focus op de aanleg van een duurzame en innovatieve Kolenspoorfietssnelweg als verbindende ruggengraat en de ontwikkeling van een sterk Kolenspoormerk dat het verhaal van de regio vertelt.


INFO
Ontdek de visie voor het Kolenspoor in de nieuwe brochure:
https://www.limburg.be/producten#86000


Bekijk alle artikels uit Maasmechelen