Limburg - Nieuws - Regio - Lokaal - Vakantie - Uittips - Stuur je bericht met foto: info@limburgnieuws.be

vrijdag 19 augustus 2022

Maasmechelen: 393 appartementen en jachthaven geven nieuwe toekomst aan vroegere scheepswerf (16 april 2021)

Willemskaai wordt een project met drie woonbelevingen: je kan er wonen in het groen, aan het water of met zicht op de jachthaven. Omdat het aanbod varieert van 1-slaapkamerappartementen tot penthouses, spreekt het project verschillende doelgroepen aan. Blikvanger wordt de jachthaven voor pleziervaart, die de vroegere scheepswerf een nieuw leven geeft. Op 1 mei wordt het officiële startschot gegeven met een online event.

De keuze voor Maasmechelen is weloverwogen en past in de visie van initiatiefnemer Capstone Development Group, weet woordvoerder Patti Verdoodt: "Ten eerste is de locatie ongezien. Je vindt niet zo snel een oppervlakte van deze omvang aan het water. Bovendien ligt Maasmechelen op het drielandenpunt. Daarom is dit project aantrekkelijk voor mensen uit de regio zelf, maar evengoed voor Duitsers of Nederlanders aan de andere kant van de grens."

Daarnaast wordt Willemskaai omgeven door attractiepolen. De toekomstige inwoners wonen hier in alle rust. Maar je kan wel proeven van de natuur in het naburige Nationaal Park Hoge Kempen. Shoppen in Maasmechelen Village, Fashion Point, M2 of het centrum van Maasmechelen. Of relaxen in een wellness à la Elaisa. Die combinatie van rust en beleving is zeldzaam: "Uit respect voor de omliggende natuur ontwikkelen we Willemskaai dan ook duurzaam. Zo bouwen we bijna energieneutraal (nvdr. het E-peil bedraagt maximaal 30, dat is 15% beter dan de huidige normen van vandaag), integreren we duurzame technieken en gaan we uit van het STOP-principe. Dat betekent dat we stappen (wandelen) en trappen (fietsen) stimuleren, en het openbaar vervoer binnen handbereik ligt. De personenwagen krijgt zeker een plaats in het project, maar we zijn vooral klaar voor de omschakeling naar elektrische wagens in de toekomst."

De ontwikkeling van Willemskaai verloopt in fases. In de eerste fase, die start begin 2022, gaat het om 67 Waterfront- en 54 Parkview-appartementen. In fase 2 krijgen de dokken een nieuw leven. En tegen eind 2030 wordt de volledige site opgeleverd. Een exacte timing geven voor de jachthaven is vandaag voorbarig. Maar vermoedelijk worden de verloederde kades van de oude scheepswerf vanaf 2028 een nieuwe aantrekkingspool voor Maasmechelen: "Aan de kades van de jachthaven zal zich een gezellige dorpskern ontwikkelen, waar de bewoners terechtkunnen. Hier gaan we voor kwalitatieve, kleinschalige speciaalzaken die complementair zijn aan het aanbod van de overige handelaars in Maasmechelen. Uitschieter wordt de horecazaak aan het water, waar je kan eten en drinken met zicht op de vaart", besluit Patti Verdoodt.

De lancering voor het grote publiek vindt plaats tijdens een online event op 1 mei. Deelnemen kan door in te schrijven op http://www.willemskaai.be. Er is plaats voor maximum 300 deelnemers.De komende 8 a 10 jaar verrijzen er 393 appartementen aan de oevers van de Zuid-Willemsvaart in Maasmechelen
Foto: Idearte - Willemskaai

Bekijk alle artikels uit Maasmechelen