Stuur je bericht met foto: info@limburgnieuws.be

vrijdag 2 juni 2023

Maasmechelen: Eerste drie fietstelpalen op de Limburgse fietssnelwegen (1 maart 2021)

Het provinciebestuur wil meer Limburgers op de fiets krijgen. Niet enkel in het weekend, maar ook voor de dagelijkse functionele verplaatsingen. Daarom investeert de provincie onder meer in comfortabele en veilige fietsroutes, maar het bestuur zet ook in op fietsdata. Zo plaatste het provinciebestuur drie gloednieuwe fietstelpalen op de Limburgse fietssnelwegen in Hasselt, Houthalen-Helchteren en Dilsen-Stokkem.

De fietstelpaal telt er 24/7 elke fietser die passeert over de fietssnelwegen Albertkanaalroute (F5 Hasselt-Antwerpen), de Spoorlijn 18-route (F74 Hasselt-Pelt-Eindhoven) en het Kolenspoor (F75 Beringen-Genk-Maasmechelen en F751 Maaseik-As). Een display toont het dag- en het jaartotaal.

"Met de fietstellers willen we eerst en vooral het gebruik van de fietssnelwegen beter in beeld brengen. Een degelijk fietsbeleid vertrekt immers vanuit objectieve gebruikersgegevens", zegt gedeputeerde voor Mobiliteit, Bert Lambrechts. "Tegelijkertijd willen we met de fietstelpalen ook het gebruik van de fiets stimuleren. Elke fietser telt mee. Dankzij de fietstelpalen is dat ook letterlijk te zien, want bij elke fietser gaat de teller omhoog. Dat werkt sensibiliserend."

De moderne tellers zijn zeer goed uitgerust. De tellussen werden in het wegdek ingeslepen, waardoor je als fietser geen enkel ongemak ondervindt. Een zonnepaneel wekt voldoende energie op om de teller 24/7 te laten werken. Bovendien worden de gegevens automatisch doorgestuurd naar de medewerkers van het provinciebestuur om de data te interpreteren.

De fietstelzuilen zijn echte eyecatchers. De grote zuilen kregen een herkenbaar ontwerp in de stijl van de fietssnelwegen. De typische blauwe afgeronde driehoek met de witte letter F kon uiteraard niet ontbreken. Een digitaal display toont je het dag- en het jaartotaal.Gedeputeerde Bert Lambrechts bij de fietstelzuil op de Albertkanaalroute (F5)
Foto: Dienst communicatie provincie Limburg

Bekijk alle artikels uit Maasmechelen