zaterdag 15 juni 2024

Maaseik: Afbraak oud ziekenhuis Maaseik: Vlaanderen financiert sloop en groenaanleg (23 november 2023)

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir geeft groen licht voor de afbraak van het oude ziekenhuis in het centrum van Maaseik. Vlaanderen kent 60% financiƫle steun toe voor de afbraakwerken, het gaat om een bedrag van 558.716 euro. Demir wijst op de vele voordelen van dit project: "Het ziekenhuis van Maaseik was een begrip in Limburg, maar sinds de verhuis naar het nieuwe ziekenhuis is de site sterk verloederd. Met de sloop van de gebouwen breekt een nieuw hoofdstuk aan voor die plek. Met de herinrichting zal het ruimtelijk rendement verhogen. Er komt een mooi groen publiek park met beperkte parking. Het wordt een gezondere en aangenamere plek voor de Maaseikenaars en alle bezoekers."

De stad Maaseik zocht en vond in minister Demir een partner om de oude ziekenhuissite aan de Mgr. Koningsstraat 8 in het hartje van Maaseik te verbeteren. Het gaat om een site van 1,4ha in woongebied waar het voormalige ziekenhuisgebouw gesloopt wordt. Er komt een park met parking. De totale werken zullen 1.052.343 euro (excl. btw) kosten, waarvan Demir 558.716 euro voor haar rekening neemt.

Demir: "De opkuis van verloederde sites is een speerpunt van ons beleid. Oude en leegstaande gebouwen met verhardingen, en vaak bijhorende criminaliteit, moeten plaats maken voor nieuwe ontwikkelingen. Met deze afbraak wordt weer een verwaarloosde site opgekuist en krijgt ze een tweede leven. Op deze manier brengen we ook meer groen in de stad, wat voor verkoeling kan zorgen in de strijd tegen klimaatverandering."

Schepen Marc Vereecken en schepen Guido Geusen: "Maaseik verdient een mooi stadspark , een groene long die de binnenstad verbindt met de Maas. Na jaren verloedering op deze site zijn we dan ook blij dat we kunnen uitkijken naar de sloop van het oud ziekenhuis en de nieuwe groene bestemming in onze stad."


Bekijk alle artikels uit Maaseik