Limburg - Nieuws - Regio - Lokaal - Vakantie - Uittips - Stuur je bericht met foto: info@limburgnieuws.be

zaterdag 25 juni 2022

Maaseik: Verbouwing Achterolmen en nieuwe bibliotheek voor Maaseik (24 januari 2022)

Er staan grote werken op til in en rond Cultuurcentrum Achterolmen in Maaseik. "Onder het motto twee in één ontstaat er een prachtig complex met enerzijds de renovatie van Achterolmen en anderzijds de uitbreiding van het gebouw met een nieuwe, grote en moderne bibliotheek. Wij investeren voor dit nieuwe vrijetijdscentrum ruim 7,8 miljoen euro. De opening van dit nieuwe huis voor ontmoeting en uitwisseling plannen wij in februari 2024", legt burgemeester Johan Tollenaere uit.

Een culturele win-win waarbij de afzonderlijke werking van een informatiecentrum en een cultuurcentrum in een sterker geheel, een cultuurhuis, geplaatst worden. Zowel bibliotheek als cultuurcentrum delen de belangrijkste basisopdracht, namelijk om de inwoners een gemeenschappelijke plek aan te bieden waar iedereen, onafgezien van leeftijd, gender, ideologie, origine, enz. dingen kan aanraken, voelen, ruiken, horen, zien en proeven, kortom beleven.

Een nieuw bibliotheekgebouw, geïntegreerd in een vernieuwd Cultuurcentrum Achterolmen, biedt mogelijkheden om de bibliotheekwerking grondig te herdenken, door de architecturale vormgeving en inrichting af te stemmen op de gewenste vernieuwingen. De bibliotheek is een uitnodigende plek met meerdere functies. Collecties aanbieden en uitlenen blijft een kerntaak. Maar de bibliotheek is tegelijk een cultuurhuis waar het bruist van bedrijvigheid. De collecties worden daarbij doelgericht ingezet.

Het cultuurcentrum blijft toonaangevend als toonplek voor podiumkunsten (zang, dans, muziek, film, theater, humor, lezingen) zowel voor jong (schoolvoorstelling, familievoorstelling) als minder jong (avondprogramma) en ontmoetingsplek voor alle socio-culturele actoren.

In augustus 2022 gaan de werken van start.

"In tussentijd blijft Achterolmen voorstellingen organiseren. Tot maart 2023 zal dit nog kunnen in de huidige omgeving in Achterolmen. Tussen maart 2023 en februari 2024 zal Achterolmen voorstellingen aanbieden op andere plekken in Maaseik. In die periode wordt het interieur van Achterolmen aangepakt en zijn voorstellingen er niet mogelijk", zegt schepen Myriam Giebens. "Het wordt de nieuwe parel langs de Van Eycklaan waar cultuur onder al zijn vormen een plek krijgt in onze stad."
Het plan is dat in augustus 2022 langs de Van Eycklaan in Maaseik de verbouwing start van Cultuurcentrum Achterolmen en de bouw van een nieuwe bibliotheek. Het project omvat een investering van ruim 7,8 miljoen euro.
Foto: Communicatie Maaseik


Bekijk alle artikels uit Maaseik