zondag 14 april 2024

Lummen: Herinrichting gemeenteplein Lummen gaat van start (28 februari 2024)

Lummen krijgt een nieuw gemeenteplein. De werken zouden klaar zijn tegen eind juni, zodat de terraszone volop gebruikt kan worden tijdens de zomermaanden. Tijdens de werken blijft parkeren op het plein steeds mogelijk, op de drie oostelijke rijen. Er worden ook enkele minder-hinder maatregelen genomen om de omgeving bereikbaar te houden. Het ontwerp van het nieuwe gemeenteplein geeft meer ruimte aan de terraszone, meer groen en integreert op een respectvolle manier het aanwezige erfgoed op het plein.

"In de afgelopen zomers konden de horecazaken rond het gemeenteplein hun terras uitbreiden. Om deze zone beter in te passen in de omgeving verfraaien we nu het volledige plein", zegt schepen Rita Moors. "De werken aan het plein gaan op maandag 4 maart van start en als alles vlot verloopt, zijn ze tegen eind juni achter de rug."

Tijdens de verfraaiingswerken van het gemeenteplein sluit de aannemer de straten ten noorden en ten westen van het gemeenteplein af. De aannemer werkt rond de kiosk en het oorlogsmonument, dus in die twee parkeerrijen kan er niet geparkeerd worden. Er zal ook hinder voor zijn voor het verkeer. Zo verplaatsen fietsers van de Dorpstraat naar de Kerkstraat zich via een afzonderlijke en veilige corridor. In de andere richting, van de Kerkstraat naar de Dorpsraat, rijden ze samen met het gemotoriseerd verkeer. Het autoverkeer volgt de circulatie zoals die tijdens de zomer werd ingesteld: zij kunnen op de noordelijke straat rijden tot aan het gemeentehuis.

De horecazaken rond het gemeenteplein blijven maximaal bereikbaar tijdens de werken. Bij de wekelijkse markt op zaterdag zullen enkele marktkramers zich moeten verplaatsen naar de Dorpstraat, iets verderop. Op 1 april wordt er een tijdelijke doorgang op het gemeenteplein vrijgehouden, zodat de carnavalsstoet veilig door kan.

In het ontwerp van het vernieuwde gemeenteplein krijgen de terrassen extra ruimte. De terraszone op het plein zelf wordt omgeven door mobiele bloembakken - die verplaatst kunnen worden bij evenementen -, bomen, siergrassen en kleurrijke vaste planten. De kiosk en het oorlogsmonument zullen op een respectvolle manier geïntegreerd worden met het nieuwe gemeenteplein. Om beide plekken toegankelijk te maken, worden er brede trappen aangelegd.

De straten rondom het plein worden ingericht als fietsstraten. Autoverkeer mag in fietsstraten niet sneller dan 30 km/u rijden en mag fietsers ook niet voorbijsteken. "Daarnaast plaatsen we ook een verzinkbare paal, ter hoogte van het gemeentehuis", aldus schepen Moors. "Het centrum van Lummen blijft ook na de verfraaiing van het gemeenteplein toegankelijk voor de auto. De parkeergelegenheid blijft behouden."Op 4 maart start de herinrichting van het gemeenteplein in Lummen
Foto: Communicatie Lummen

Bekijk alle artikels uit Lummen