zondag 14 april 2024

Lummen: Mathieu Gijbels, studiebureau Enerdo en duurzaamheidsbureau Moonfish bundelen hun krachten (18 november 2023)

Bouwbedrijf Mathieu Gijbels, studiebureau Enerdo en duurzaamheidsbureau Moonfish bundelen hun krachten om de gebouwen van de toekomst nog beter te maken voor de volgende generaties. Mathieu Gijbels, Enerdo en Moonfish gaan structureel samenwerken om duurzame bedrijfsgebouwen te realiseren die vooruitlopen op de wettelijke bouwverplichtingen. De vier stichters van Gentoo beseffen dat nagenoeg 40% van onze CO2-uitstoot veroorzaakt wordt door onze gebouwen.

"Als we onze toekomstige generaties een kans willen geven op een beter leven, is de bouwsector dus de ideale sector om positieve impact te creëren", reageren Hendrik Swennen, Mathi Gijbels, Maarten Ooms en Herman Verwimp.

Ecosysteem Gentoo is een initiatief van Mathi Gijbels, Hendrik Swennen en Herman Verwimp van Gijbels Group, en Maarten Ooms, oprichter van Enerdo en Moonfish. "De redenen om de handen in elkaar te slaan, zijn evident", zegt Mathi Gijbels: "Wij hebben alle vier de ambitie - zowel Herman en ik vanuit onze kennis en ervaring, als Hendrik en Maarten als jonge, geëngageerde changemakers - om een blijvende energiepositieve impact te creëren voor de bouwprojecten van onze klanten. Die beseffen immers net zoals wij dat we onze planeet niet kunnen blijven belasten."

Door hun respectievelijke expertises samen te leggen en op elkaar af te stemmen, kan Gentoo bedrijfsvastgoed bouwen of revitaliseren dat klaar is voor de toekomst.

Wie bouwt met Gentoo heeft de keuze: de klant kan van plan tot sleutel begeleid worden, zodat zijn vastgoed future proof is, of bepaalde diensten toch weglaten. Mathi Gijbels: "Inderdaad, wij willen de klant bewust laten worden van wat er allemaal mogelijk is op het vlak van duurzaam bouwen, maar hij beslist zelf hoe ver hij wil gaan: voor de one-stop-shop of voor een bepaald onderdeel van ons aanbod. Alles is mogelijk, alleen stellen we steeds een offerte voor met de maximale impact om een zo minimaal mogelijke ecologische voetafdruk te creëren. Onze klanten krijgen dus een all-in voorstel, met opt out mogelijkheden, maar daarnaast kunnen ze ook nog steeds bij elk bedrijf apart terecht."

De bedrijven achter Gentoo doen eerst de nodige studies voor de effectieve bouwfase begint. Vervolgens wordt het gebouw gerealiseerd, met duurzame technieken, methodes en materialen. Maar ook na de oplevering stopt het niet. Maarten Ooms: "We monitoren verder. We brengen alle duurzaamheidscriteria in kaart en als we zien dat we nog ergens kunnen verbeteren, gaan we aan de slag."

"In de toekomst willen we nog meer complementaire dienstverlening toevoegen aan Gentoo. Alle bedrijven die letterlijk en figuurlijk mee willen bouwen aan een mooiere wereld, die eenzelfde moreel kompas hebben, en complementaire business doen, zijn welkom om een gesprek met ons aan te gaan hoe zij dit zien."Drie Limburgse bedrijven richten Gentoo op, de eerste one-stop-shop voor duurzaam bouwen in België
Foto: Communicatie Gentoo

Bekijk alle artikels uit Lummen