Stuur je bericht met foto: info@limburgnieuws.be

vrijdag 22 september 2023

Lummen: Herinrichting gemeenteplein: Opwaardering van handelscentrum en vlotte bereikbaarheid (25 augustus 2021)

Op dinsdag 24 augustus organiseerde de gemeente Lummen een infomarkt in de raadzaal van het gemeentehuis. Tijdens de infomarkt stond de herinrichting van het Lummense gemeenteplein centraal. Het Lummense gemeenteplein werd voor het laatst heringericht in de jaren 90.

Sindsdien is de omgeving en de manier waarop mensen zich verplaatsen sterk veranderd. Daarom wordt het plein opnieuw aangepakt.

Zo wordt een ruime terrassenzone voorzien in het noorden en in het westen van het gemeenteplein. Om het gemeenteplein op te waarderen worden ook groenvakken rond de bomen op het plein voorzien, zodat het er steeds gezellig vertoeven is.

De verkeersafwikkeling moet ook beter. De vlotte bereikbaarheid van het plein en de veiligheid van de schoolgaande kinderen is daarbij prioritair.

"Als er geen evenementen zijn op het plein, kan er steeds geparkeerd worden", zegt schepen Rita Moors. "Bij kleine evenementen sluiten we de helft van het plein af. Op de andere helft kan er dan nog steeds geparkeerd worden. De wandelverbinding op het plein blijft vrij."

Het ontwerp van het gemeenteplein is nog niet definitief. Moors: "Het Gemeenteplein is een ontmoetingsplek. We komen er samen tijdens de zomerse Dolle Donderdagen of we komen elkaar tegen op de wekelijkse zaterdagmarkt of op de terrassen. Daarom is het belangrijk dat de Lummenaar meedenkt over de invulling van het plein."

Zo'n 83 inwoners dachten dinsdagavond 24 augustus mee over het ontwerp en gaven aan de gemeente mee wat er goed was en wat er beter kon. "Op die manier kunnen we een mooier en duurzamer gemeenteplein inrichten, op maat van iedere Lummenaar."
Schetsontwerp van het Lummense gemeenteplein / Lummen

Bekijk alle artikels uit Lummen