zondag 17 januari 2021

Lummen: Sp.a plus Lummen organiseert inzamelactie van winterjassen (12 oktober 2020)

De armoedecijfers in Vlaanderen blijven stijgen. Ook in Lummen. "In Lummen groeit meer dan 1 kind op 10 in armoede op. De cijfers komen van de kansarmoede-index van Kind & Gezin", zegt Jimmy De Schrijver, voorzitter sp.a plus Lummen. Sp.a plus Lummen voert daarom, naar aanleiding van de Werelddag van Verzet tegen Extreme Armoede, op 17 oktober de ganse week actie om de problematiek van kinderarmoede een gezicht te geven.

"Wij laten geen enkel kind in de kou staan. Veel gezinnen en alleenstaanden hebben het steeds moeilijker om op het einde van de maand rond te komen door de stijgende facturen. Ook de Vlaamse Armoedebarometer kleurt dieprood. In 286 van de 300 gemeenten is het armoederisico de voorbije jaren hetzelfde gebleven of gestegen. 1 op 7 kinderen in Vlaanderen groeit op in armoede. Dit zijn onaanvaardbare cijfers voor een welvarende regio als de onze."

De Schrijver: "De laatste drie jaar is het percentage kinderen tussen 0 en 3 jaar dat in Lummen in een kansarm gezin opgroeit met bijna 3% gestegen. In 2015 was het percentage nog 4,3%. Vier jaar later, in 2019, groeide het percentage al tot 11,4%. Dat is bijna het drievoudige. En toen was de coronacrisis nog niet uitgebroken. Het percentage voor 2020 zal dus sowieso nog een stuk hoger liggen. Daarom voeren we met sp.a plus Lummen naar aanleiding van de Werelddag van Verzet tegen Extreme Armoede op 17 oktober de ganse week actie om deze problematiek aan te kaarten."

De actie van sp.a plus Lummen omvat twee zaken. "We willen de problematiek van kinderarmoede een gezicht geven", legt Jimmy De Schrijver uit. "Via QR-codes, die in Lummen verspreid worden, krijgt de Lummenaar de kans om te luisteren naar pakkende getuigenissen van mensen die in armoede leven. Daarnaast organiseert sp.a plus een inzamelactie van winterjassen. We willen alle Lummenaren oproepen om hun oude winterjassen, voor kinderen en volwassenen, te doneren aan Het Open Poortje, een organisatie die zich inzet voor Lummenaren die het minder breed hebben. Zij zullen de jassen bezorgen aan gezinnen die het nodig hebben. Daarom zamelen we in de week voor 17 oktober winterjassen in zodat de kinderen in onze gemeente een warme winter tegemoet kunnen gaan."


Bekijk alle artikels uit Lummen