Limburg - Nieuws - Regio - Lokaal - Vakantie - Uittips

woensdag 26 januari 2022

Lommel: Ontmanteling van 8 oude windturbines (20 november 2021)

De Aspiravi-groep is gestart met de ontmanteling van 8 oude windturbines op industrieterrein Kristalpark in Lommel. Een deel hiervan staan op het terrein van zinksmelter Nyrstar. De windturbines werden gebouwd in 2005/2007 en worden na 16 jaar vervangen door 6 nieuwe, meer performante exemplaren.

De ontmanteling van de oude windturbines zal een achttal weken in beslag nemen. De oude windturbines krijgen een tweede leven in het Verenigd Koninkrijk en Oekraïne. Ook het staal en beton uit de funderingen wordt maximaal gerecycleerd.

Daarnaast worden nog eens 6 nieuwe windturbines bijgebouwd. Het nieuwe windpark zal na retrofit en bouw van de 12 nieuwe windturbines in totaal 17 windturbines tellen, die samen goed zijn voor de productie van groene stroom equivalent aan het gemiddeld jaarlijks verbruik van 33.400 gezinnen; bijna 2,5 keer méér dan het huidige windpark van 13 windturbines.Met het nieuwe windenergieproject in Lommel is er niet alleen een enorme groei in productie van groene stroom, maar dragen de Aspiravi-groep, Nyrstar en de stad Lommel ook bij tot de realisatie van de klimaatdoelstellingen die op de verschillende beleidsniveaus vooropgesteld worden.
Foto: Op het industrieterrein Kristalpark in Lommel staan vandaag 13 windturbines. De 8 oudste exemplaren (type Vestas V80) werden gebouwd in 2005/2007 en worden nu ontmanteld. In 2014 werden er bijkomend 5 windturbines (type Vestas V90) gebouwd. Deze 5 windturbines blijven staan / De Aspiravi-groep

Bekijk alle artikels uit Lommel