In Limburg: Eerste zoemdak van België bloeit op het gemeentehuis van Lanaken (2 juli 2025)
Op het dak van het gemeentehuis van Lanaken prijkt sinds kort het allereerste zoemdak van België. Dit innovatieve groendak, ontwikkeld door IBIC in samenwerking met Natuurpunt, Hogeschool PXL en KU Leuven, is een toonbeeld van biodiversiteit en klimaatadaptatie. Het dak is beplant met meer dan 40 soorten inheemse planten die speciaal geselecteerd zijn om wilde bijen, vlinders en andere bestuivers aan te trekken.
"Met dit zoemdak brengen we de natuur naar een plek waar je ze niet verwacht", zegt Brecht Lammens, projectmanager bij IBIC. "We hebben drie jaar lang getest met verschillende samenstellingen en substraatdiktes. Door te kiezen voor een dikkere laag van 12 cm en een schrale mix van lavagesteente en organisch materiaal, kunnen we een veel grotere diversiteit aan planten ondersteunen dan bij klassieke sedumdaken. Dit dak bestaat uit een 40-tal inheemse plantensoorten en dat maakt het een echt reservaat voor insecten. Bovendien zijn veel van deze soorten een waardplant voor wilde bijen en insecten. Hierdoor krijgen ze de kans om zich voort te planten in het verstedelijkte centrum."
Schepen Jasmine Neven: "De plantensoorten zijn bijzonder geschikt voor het aantrekken van bijen, vlinders en andere bloemzoekende insecten. Op die manier wil de gemeente de biodiversiteit in het centrum verhogen. Daar zetten we trouwens al jaren op in. Op verschillende pleinen en rotondes werden borders met vaste planten aangelegd. De lange bloeiboog zorgt ervoor dat van april tot oktober voldoende nectar en stuifmeel voorhanden is."
Brecht Lammens: "Het zoemdak is ook een esthetische meerwaarde voor de omgeving en een technisch hoogstandje. Dankzij de waterbufferende eigenschappen van het substraat kan het dak tot 80 liter water per vierkante meter vasthouden. Dit helpt om piekbelasting van de riolering bij hevige regenval te vermijden en draagt bij aan een betere waterhuishouding in het centrum van Lanaken."
Naast het zoemdak wordt er op verschillende locaties in het centrum van Lanaken groen voorzien. In totaal worden er 17 nieuwe klimaatbomen geplant, wat bijdraagt aan een groenere en duurzamere omgeving.