In Limburg: Fietssnelweg F75 Kolenspoor tussen Genk en As: Tunnel krijgt naam De bevoo (21 juni 2025)
De fietssnelweg F75 tussen Genk en As is bijna klaar. Vanaf 11 juli kan je over het tracé van het voormalige Kolenspoor fietsen, het tracé dat de mijnsites van Genk verbindt met het station van As. De fietssnelweg werd aangelegd door de provincie en is een voorbeeldproject inzake duurzaamheid met aandacht voor de natuur en de historische context. Blikvanger op het traject is de spiraalvormige fietstunnel onder de Hengelhoefstraat in Genk-Noord. Die tunnel krijgt de toepasselijke naam De bevoo.
"De historische treinverbinding tussen de mijngebieden blazen we nieuw leven in door het oude kolenspoor om te vormen tot een comfortabele, veilige en duurzame fietssnelweg," zegt gedeputeerde Laura Olaerts.
"In totaal is het Kolenspoor van Beringen tot Eisden 77 km lang. Omdat de functionele fietsverbinding tussen het Maasland en Midden-Limburg vandaag nog een missing link is, werd beslist om als eerste het deeltracé tussen Genk-Noord en het station van As te realiseren. Hiermee wordt een belangrijk verbindingsstuk binnen het Limburgse fietssnelwegennetwerk gecreëerd. De fietssnelweg F75 Kolenspoor is in de eerste plaats een functionele fietsverbinding die inzet op verplaatsingen in het kader van woon-werkverkeer en woon-schoolverkeer. Ze passeert belangrijke tewerkstellingszones zoals Genk-Noord, KRC Genk en Thor park. Door zijn ligging en karakter zal deze fietssnelweg natuurlijk ook heel wat fietsers aantrekken in het weekend en in het toeristisch seizoen", aldus gedeputeerde Olaerts.
De fietssnelweg loopt voor een groot stuk langs waardevolle natuurgebieden.
Burgemeester Wim Dries van Genk: "Het Kolenspoor is veel meer dan een fietspad. We blazen een historisch tracé nieuw leven in en verbinden daarmee mensen, natuur en betekenisvolle plekken in onze stad. We zijn enorm trots op dit project dat erfgoed, mobiliteit en ecologie zo mooi samenbrengt."
Burgemeester Tom Seurs van As: "Als burgemeester van As ben ik bijzonder trots dat we het beginpunt mogen vormen van deze nieuwe fietssnelweg. Niet toevallig, want hier in As werd ooit de eerste steenkool gevonden en stond onze gemeente zo aan het begin van het mijnverleden van Limburg. Net daarom is het zo betekenisvol dat we vandaag niet alleen de toekomst vieren, maar ook ons verleden eren. Het oude kolenspoor is omgevormd tot de F75 en is een belangrijke stap voor de duurzame mobiliteit, ecologie en toerisme tussen Genk en As en in uitbreiding in onze regio."
De totale kostprijs voor dit project, inclusief de fietstunnel, bedraagt zon 9 miljoen euro (7.496.510,04 euro excl. BTW). Dit bedrag wordt samengebracht vanuit de Vlaamse overheid, de provincie Limburg en LSM.
"Bijzondere infrastructuren vragen ook een bijzondere naam. Het provinciebestuur lanceerde een oproep bij de Limburgers om een originele naam voor de unieke fietstunnel aan de Hengelhoefstraat te bedenken. "Uit de 382 inzendingen hebben we er samen met de stad Genk voor gekozen om de fietstunnel de naam De bevoo toe te kennen. De bevoo refereert naar de spreektaal van de mijnwerkers; het is een volkse vertaling van het woord bouveau. Een bouveau is een horizontale tunnel die in de mijn werd gegraven om toegang te krijgen tot een ertslichaam of om een ander deel van de mijn te bereiken. Ze maakt een belangrijk onderdeel uit van het ondergrondse gangenstelsel. Het waren verbindingswegen in de mijnen naar plekken waar de ertsen of mineralen werden gewonnen. Mijnwerkers passeerden de bouveau te voet, met een treintje of met de mijnfiets."
"Door de tunnel om te dopen tot De bevoo eren we de mijnwerkers en verenigen we de toekomst met het verleden. Er waren verschillende Limburgers die de naam de bouveau indienden, maar er was er maar eentje die het in mijnwerkerstaal deed en De bevoo voorstelde: Mark Paredis uit Opglabbeek (Oudsbergen). Hij is de winnaar van de naamgevingswedstrijd en zal voor altijd gelinkt worden aan deze knappe fietstunnel", aldus gedeputeerde Olaerts.
Enkele cijfers:
In de fietstunnel zit 165 ton staal verwerkt en 1.045m³ beton
Voor de realisatie van de tunnel werd 4.865m³ grond uitgegraven
Er werd 10 kilometer aan ecogeleiding gerealiseerd langsheen de fietssnelweg
Het tracé herbergt in totaal voor 217 meter herpetotunnels
229 verlichtingspalen met specifieke vleermuisvriendelijke verlichting flankeren de fietssnelweg
Het volledige tracé en de toeleiding werd bewegwijzerd met 502 borden en 50 vloerstickers, verspreid over 57 locaties binnen het tracé
De werken zijn op minder dan een jaar voltooid. Op 5 augustus 2024 werd de start gegeven.
De kostprijs voor de realisatie van de fietssnelweg, de ecologische ingrepen en de unieke fietstunnel bedraagt zon 9 miljoen euro ( 7.496.510,04 excl. 21% btw).
Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de afwerking van de fietstunnel aan de Hengelhoefstraat en de installatie van de verkeerslichten aan de kruisingen. Concreet zullen de fietssnelweg en de fietstunnel hierdoor pas bij het ingaan van het bouwverlof op 11 juli effectief opengesteld worden voor fietsers. Ideaal om in de zomervakantie dit fietstracé dan eens te ontdekken.
Fietssnelweg F75 Kolenspoor: nieuwe unieke Limburgse fietsader verbindt tijd, ruimte en mensen.
Foto: Communicatie provincie Limburg