Limburg - Nieuws - Persberichten Limburg - Stuur je tekst met foto: info@limburgnieuws.be

maandag 12 mei 2025

In Limburg: 21 hanen gered van gevechten tot de dood (10 mei 2025)

De politie en de diensten van Vlaams Dierenminister Ben Weyts hebben de voorbije weken 21 hanen gered van dierenbeulen die hen wilden inzetten voor hanengevechten. Het gaat om kruisingen met Shamo-hanen, die op een gruwelijke manier getraind en gekweekt worden voor gevechten tot de dood. Het is erg zeldzaam dat er in Vlaanderen nog hanengevechten opgespoord worden: de beestachtige praktijk is al lang verboden.

"Dieren zijn er niet om als gladiatoren te sterven voor het vermaak van bloeddorstige gokkers", zegt Weyts. "Het is verwerpelijk dat dit nog steeds voorkomt, misschien ook omdat hanengevechten in Noord-Frankrijk nog steeds toegelaten zijn. Ik ga bij mijn Franse collega’s aandringen om deze achterhaalde praktijk eindelijk te verbieden."

De politie en de diensten van Vlaams Dierenminister Ben Weyts hebben de voorbije weken in 2 dossiers 21 hanen gered van gevechten tot de dood. In het eerste dossier vond de wegpolitie tijdens een BOB-controle in Bilzen-Hoeselt 2 Shamo-hanen en diverse benodigdheden voor hanengevechten: vechtsporen, een lederen harnas en antibiotica om de prestaties van de dieren verder op te drijven. Er werd ook een aanzienlijke som geld aangetroffen. Eén van de dieren was extreem mager en de andere had ernstige verwondingen. Bovendien werd de verdachte eerder al veroordeeld voor feiten in verband met hanengevechten. In het tweede dossier konden 19 Shamo-hanen, 7 hennen en 15 kuikens gered worden uit een woonst in Genk. De dieren werden er klaargestoomd voor gevechten: één haan had een kap over zijn snavel, kokers rond zijn sporen en afgeplakte nagels, een ander dier vertoonde reeds een grote aanvalsdrift. Alle dieren kregen verzorging en de diensten van Weyts vonden samen met het Steunpunt Levend Erfgoed ook al een goede thuis voor de helft van de hanen.

Minister Weyts bracht zaterdag een bezoek aan de vechthanen die nog geen nieuwe thuis vonden. Adoptie is allesbehalve vanzelfsprekend: de hanen werden zwaar miskweekt en zijn door hun verleden bijzonder agressief.

"Deze praktijk moet met wortel en tak uitgeroeid worden", zegt Weyts. "Ik ga daarom bij de Franse autoriteiten aandringen om ook hun gallodromen te sluiten. Men noemt het een culturele traditie of folklore, maar het is dierenleed. Ook in Vlaanderen hebben we afscheid genomen van veel achterhaalde praktijken die gewoon niet meer te rechtvaardigen zijn."



Bekijk alle artikels uit In Limburg