Stuur je tekst met foto: info@limburgnieuws.be

maandag 15 juli 2024

In Limburg: Bijna 50.000 Limburgse jobstudenten (11 juli 2024)

In heel 2023 waren er 48.000 Limburgse jobstudenten aan het werk, een toename van 10% op 2 jaar tijd. Samen werkten ze ruim 10,5 miljoen uren en verdienden ze 154 miljoen euro. Dit blijkt uit cijfers van de RSZ die UNIZO Limburg verwerkte. Vrouwelijke studenten werken meer jobs en uren dan hun mannelijke tegenhangers. UNIZO Limburg benadrukt het belang van jobstudenten voor ondernemingen, vooral vanwege de flexibiliteit en het kostenvoordeel dat ze bieden in een krappe arbeidsmarkt.

UNIZO pleit tegelijkertijd voor een stabiel en duidelijk wettelijk kader voor studentenarbeid, door het 600-urencontingent te verankeren in de wetgeving. Ook andere aspecten zoals het maximumbedrag dat studenten kunnen verdienen en hun recht op kinderbijslag moeten duidelijk verankerd worden. Daarnaast pleit UNIZO voor een modernisering van de wetgeving om studenten meer flexibiliteit te bieden.

Al sinds 2008 organiseert UNIZO samen met Liantis en KBC de jaarlijkse wedstrijd Jobstudent van het Jaar. De eerste jaren was dat vooral om de ingewikkelde regelgeving van de studentenarbeid aan te kaarten. Vandaag is de verkiezing in de eerste plaats een erkenning van werkgrage jongeren en hun werkgevers. Uit alle inzendingen in heel Vlaanderen worden 5 provinciale laureaten gekozen, op basis van onder meer inzet, teamspirit, meerwaarde, stiptheid en de verhouding tussen leeftijd en ervaring. Uit deze 5 provinciale laureaten wordt er één nationale winnaar aangeduid, die een extra maandloon van 1.500 euro krijgt. De prijsuitreiking vindt aan het eind van deze zomer plaats.

In 2022 won de Limburgse Jessy Martis uit Peer de nationale wedstrijd. Jessy was student handelswetenschappen en werkte als jobstudent bij ENTHiON, een marketing- evenementenbureau uit Beringen gespecialiseerd in muziekfestivals en corporate events. Ook in 2021 was het een Limburgse jobstudent die de nationale titel won: Yasmine Chakib uit Maasmechelen, aan het werk bij Klaviermeester Orchestra in Hasselt, een familiezaak gespecialiseerd in verkoop en onderhoud van akoestische piano's

Ondernemers kunnen tot 15 augustus hun jobstudent nomineren via http://www.jobstudentvanhetjaar.be


Bekijk alle artikels uit In Limburg