Stuur je tekst met foto: info@limburgnieuws.be

maandag 15 juli 2024

In Limburg: Nationaal Park beter toegankelijk voor avontuurlijke rolstoelgebruikers (3 juli 2024)

Het lokaal bestuur van Maasmechelen heeft twee rolstoeltrekkers (Swiss-Trac) aangekocht. Deze trekkers stellen avontuurlijke rolstoelgebruikers en mensen die slecht te been zijn in staat om de natuur van het Nationaal Park Hoge Kempen te verkennen, zelfs op onverharde paden. Dit unieke aanbod is een primeur in de Benelux en versterkt de positie van Maasmechelen als het natuuroplaadpunt van de Euregio.

Rolstoelgebruikers hebben beperkte mogelijkheden om het Nationaal Park Hoge Kempen te bezoeken. Veel paden zijn immers onverhard. Dankzij de aanschaf van de rolstoeltrekkers en aangepaste rolstoelen komt daar nu verandering in. De rolstoeltrekker is een elektrisch trekkertje op wielen dat aan een hiervoor speciaal voorziene off-road rolstoel gekoppeld kan worden. Hierdoor kan de gebruiker ook moeilijk begaanbare paden betreden.

Wannes Smeets, zelf rolstoelgebruiker en lid van de gemeentelijke adviesraad voor gehandicapten, is de bezieler van dit initiatief: "Tijdens een vakantie in Tirol ontdekte ik de rolstoeltrekker in het Kaunertal, een gebied dat sterk inzet op toegankelijkheid. Het ontroerde me dat ik van de gebruikelijke paden af kon en het avontuur van een echte bergwandeling kon ervaren. Deze ervaring wilde ik ook in Maasmechelen mogelijk maken."

Wannes vond steun bij Regionaal Landschap Kempen en Maasland (RLKM), de coördinator van het Nationaal Park en bracht het onderwerp op de agenda van de gemeentelijke adviesraad voor gehandicapten. Ondanks de budgettaire beperkingen bleef Wannes vastberaden en met succes: het lokaal bestuur financierde de aankoop van twee rolstoeltrekkers en twee off-road rolstoelen. Eén rolstoeltrekker met aangepaste rolstoel kost ongeveer 13.000 euro. Deze investering onderstreept het engagement van het lokaal bestuur om de natuur toegankelijk te maken voor iedereen.

"Het is werkelijk fantastisch dat rolstoelgebruikers vanaf deze zomer de mogelijkheid krijgen om het Nationaal Park op een meer avontuurlijke manier te beleven," zegt burgemeester Raf Terwingen. "Maasmechelen is het natuuroplaadpunt van de Euregio. Dankzij deze investering kunnen nóg meer bezoekers genieten van en opladen in onze mooie natuur."

Voor de praktische afhandeling vond het lokaal bestuur een partner bij het Regionaal Landschap Kempen en Maasland. Via het National Park Visitor Center worden de trekkers ter beschikking gesteld.

Geïnteresseerde gebruikers kunnen een rolstoeltrekker met bijhorende off-road rolstoel huren via http://www.nationaalpark.be. Een ervaren Ranger van het Nationaal Park begeleidt de wandelingen om een vlot en zorgeloos gebruik van de rolstoeltrekkers te verzekeren. Je kan een rolstoeltrekker met rolstoel huren voor 20 euro per dag, inwoners van Maasmechelen genieten van een korting van 50%. Dankzij de rolstoeltrekkers wordt het Nationaal Park Hoge Kempen veel toegankelijker voor minder mobiele bezoekers.

De rolstoeltrekkers zullen helaas niet voor iedereen een geschikte oplossing zijn, want je moet over voldoende armkracht beschikken en de transfer naar een bijhorende off-road rolstoel kunnen maken. Maar het betekent wel een hele grote stap vooruit in het toegankelijk maken van het Nationaal Park. Een inclusief Nationaal Park voor elke bezoekers blijft het streven voor de toekomst.Foto: Communicatie Maasmechelen

Bekijk alle artikels uit In Limburg