Stuur je tekst met foto: info@limburgnieuws.be

maandag 15 juli 2024

In Limburg: Nieuwe natuurloop in Kelchterhoef (16 juni 2024)

Vlaanderen is sinds deze namiddag een natuurloop rijker. De nieuwe looplussen doorkruisen het natuurgebied Kelchterhoef in Houthalen-Helchteren. Deze natuurloop biedt permanente parcoursen die lopers langs unieke natuur brengen. Zo komen mensen al sportend dichter bij de natuur.

Sporten is gezond, zowel voor de fysieke uithouding als de mentale veerkracht. Voeg er een groene omgeving en een portie natuurbeleving aan toe en je bekomt de ideale balans voor een deugddoende activiteit. De nieuwe natuurloop Kelchterhoef is het resultaat van een samenwerking tussen het Agentschap voor Natuur en Bos, Sport Vlaanderen, het gemeentebestuur van Houthalen-Helchteren en het Regionaal Landschap Lage Kempen. Met de opening van deze nieuwe natuurloop telt Vlaanderen ondertussen 34 van deze permanent bewegwijzerde looproutes dwars door prachtige natuur.

"Als minister van Natuur vind ik het niet alleen belangrijk dat er heel wat bos en natuur bijkomt, maar ook dat de mensen daar ten volle van kunnen genieten. Dankzij deze looppaden kunnen de mensen al sportend van al deze natuur genieten, zoals bijvoorbeeld van de meer dan 200 jaar oude monumentale Kastanjedreef die je hier terugvindt", zegt Vlaamse minister Zuhal Demir. "Natuur en sport gaan samen als geen ander. Daarvan wordt het bewijs bij deze nogmaals geleverd."

De natuurloop Kelchterhoef bestaat uit 3 lussen die allen starten in de buurt van de Abdijhoeve. Met een lus van 6, 9 en 15 kilometer kan zowel de startende als de iets meer geoefende loper er dus zijn of haar hartje ophalen. De verschillende parcoursen bieden een mooie variatie aan oude bossen, open plekken en cultuurhistorische elementen. Zo loop je onder andere door de meer dan 200 jaar oude Kastanjedreef die destijds voor de verbinding zorgde tussen Houthalen en de abdij.

Bij de 9 en 15 km loop je ook in de buurt van de Plas, een zwemvijver van 20 hectare die tijdens de zomermaanden voor verkoeling zorgt. De variatie aan landschappen en de afwisseling zorgen alvast voor een unieke loopervaring.

"We zetten samen met de verschillende partners al langer in op zachte en natuurgerichte recreatie in en rond Kelchterhoef. We zijn dan ook verheugd dat deze natuurpracht in Houthalen-Helchteren vanaf vandaag ook al lopend ontdekt kan worden", besluit burgemeester Alain Yzermans.


Nieuwe natuurloop in Kelchterhoef
Foto: Agentschap voor Natuur en Bos

Bekijk alle artikels uit In Limburg