Stuur je tekst met foto: info@limburgnieuws.be

maandag 15 juli 2024

In Limburg: Aantal welzijnsvragen blijft stijgen (13 juni 2024)

Ook in 2023 hielp CAW Limburg mensen hart en hoofd boven water te houden. En dat met een nieuwe algemeen directeur aan het stuur. Alain Bielen zette mee de lijnen uit om CAW Limburg verder te laten groeien als eerstelijns- en netwerkorganisatie. Hij stelt vast dat in een snel veranderende en crisisgevoelige wereld het mentaal welzijn van mensen onder druk staat.

In 2023 bereikte CAW Limburg 13 604 mensen met een welzijnsvraag, een cijfer dat jaar na jaar stijgt. "In deze huidige, snel veranderde wereld zijn er mensen die het voor korte of langere duur moeilijk hebben", zegt Alain Bielen. "Het gaat om mensen die te maken krijgen met zeer uiteenlopende problemen zoals financiële stress, dak- en thuisloosheid of mentaal onwelzijn. En precies voor deze doelgroep kunnen wij als welzijnsorganisatie op de eerste lijn een verschil maken."

Uit de cijfers blijkt dat trajecten gemiddeld langer duren en dat hulpverleners geconfronteerd worden met complexe hulpvragen. CAW Limburg slaat steeds vaker de handen in elkaar met partners om hiermee aan de slag te gaan en cliënten hulp op maat te bieden.

Alain Bielen blikt niet alleen terug, maar kijkt ook vooruit. De eerste verkiezingen van 2024 zijn inmiddels achter de rug. Later dit jaar trekken we opnieuw naar de stembus. "Ook daar kunnen we als welzijnsorganisatie niet omheen. Welke keuzes maken we als samenleving om ook in de toekomst het welzijn van mensen te versterken? Die vraag ligt voor mij op tafel. Om hierop een antwoord te geven, schreven we samen met de 10 andere CAW’s in Vlaanderen en Brussel een memorandum waarin we vertellen hoe een sterk welzijnsbeleid er voor ons uitziet. Het ultieme doel is om als organisatie mee te bouwen aan een samenleving waarin niemand uit de boot valt."


Foto: Alain Bielen / CAW Limburg

INFO
Het Centrum Algemeen Welzijnswerk Limburg is er voor iedereen met een welzijnsvraag, in het bijzonder voor de meest kwetsbare mensen in de samenleving. We luisteren naar hun vragen, wijzen de weg en gaan aan de slag met persoonlijke, emotionele, materiële en sociale vragen. In 2023 deden meer dan 13 000 mensen een beroep op onze hulpverlening. CAW maakt sterker.

Bekijk alle artikels uit In Limburg