Stuur je tekst met foto: info@limburgnieuws.be

maandag 15 juli 2024

In Limburg: Kleurrijk kunstwerk in het centrum symboliseert het Genkse samenleven (4 juni 2024)

Sinds vorige week zorgt een opvallende muurtekening in de Grotestraat voor heel wat nieuwsgierige blikken. Is het het nieuwe Genk-logo, een alziend oog of misschien het gat in de ozonlaag, zoals iemand ludiek opmerkte? Niets van dat alles, het kleurrijke werk staat symbool voor het Genkse samenleven en ontstond vanuit het burgerpanel De 22.

"Samen met deze groep Genkenaren dachten we na over hoe we in Genk goed kunnen samenleven", zegt schepen Anniek Nagels. "Hoe kan elke Genkenaar zichzelf zijn, maar ook respect opbrengen voor de eigenheid van anderen? Het resulteerde in 4 Genkse gewoontes die aangeven hoe we in Genk met elkaar willen omgaan: ‘Als ik ik kan zijn, mag jij jij zijn’, ‘Na ‘hallo’ lonkt een fijne kennismaking’, ‘Een echte babbel lost veel op’ en ‘We gaan vooruit maar wel met elkaar’."

Tijdens een denkmoment eind januari 2024 kwam vanuit De 22 het voorstel om de Genkse gewoontes te symboliseren. De Genkse street art-artiest Jan Rosius, bekend van zijn werken aan de Hooiplaats en aan de Stiemerhub, werd gevraagd om hun idee te visualiseren en een fysieke plek te geven. Het resultaat is een kleurrijke muurschildering in het stadscentrum die je al van ver ziet opduiken.

De locatie is niet zomaar gekozen. "Regina Mundi is een plek die steeds voor verbinding heeft gezorgd, o.a. via de lagere en middelbare scholen. We herontwikkelen de site momenteel tot een broedplaats voor talentontwikkeling in een groene, duurzame omgeving, met ook heel wat woonmogelijkheden voor jonge gezinnen. Maar bovenal wordt het een ontmoetingsplek waar alle Genkenaren welkom zullen zijn. Het gebouw waarop het street art-werk te zien is, wordt op termijn afgebroken en maakt plaats voor nieuwe infrastructuur. Het kunstwerk willen we achteraf graag op een originele manier laten voortleven."


Kleurrijk kunstwerk in het centrum symboliseert het Genkse samenleven
Foto: Communicatie Genk

Bekijk alle artikels uit In Limburg