zondag 14 april 2024

In Limburg: Genk lanceert campagne tegen agressie (28 februari 2024)

Steeds meer hulp- en dienstverleners worden geconfronteerd met agressie. Een trend die dringend een halt toegeroepen moet worden. Daarom slaan stad Genk, ZOL, Politiezone CARMA, Brandweerzone Oost-Limburg, Eerstelijnszone Kemp en Duin en de huisartsengroep Prometheus de handen in elkaar en lanceren ze een sensibiliseringscampagne met krachtige getuigenissen, om meer respect te vragen voor hun medewerkers.

Burgemeester Wim Dries: "De medewerkers van stad Genk, Sociaal Huis Portavida, maar ook dokters, verplegers, politie en brandweerlui: uit alle hoeken horen we steeds meer mensen die tijdens hun werk verbaal of fysiek aangevallen worden. Dit moet absoluut stoppen. Daarom starten we in samenwerking met verschillende partners een campagne om meer bewustzijn te creƫren en respectvol gedrag te bevorderen."
Burgers verwachten snelheid en efficiƫntie. Iets wat zeker en vast ook van groot belang is bij dienst- en hulpverlening. Maar wanneer het niet loopt zoals gewenst, wordt die onvrede steeds vaker op een agressieve manier geuit. Dat bevestigt ook Steven, vrijwilliger bij Brandweerzone Oost-Limburg: "Tijdens een interventie niet zo lang geleden werd de ambulance vernield terwijl wij hulp verleenden aan een meisje dat bewusteloos was. Onze drijfveer als vrijwilliger is net mensen te willen helpen. We krijgen hiervoor ook veel waardering, maar merken soms ook het omgekeerde. Hulp- en dienstverlenende organisaties zijn er om te helpen, niet om te beboeten of te irriteren. We willen enkel het beste."

"Respectvol omgaan met elkaar werkt in twee richtingen", zegt Dries. "Naast de brede communicatiecampagne hebben we met de stad een algemeen protocol tegen agressie uitgewerkt. Hierin wordt onder andere uitgelegd hoe je best omgaat met een voorval van agressie, hoe je een melding doet, hoe je als leidinggevende de medewerker kan ondersteunen,... zo hopen we de medewerkers beter weerbaar te maken tegen gevallen van agressie."


Genk eist meer respect voor hulp- en dienstverleners: Er is hier geen plaats voor agressie
Foto: Communicatie Genk

Bekijk alle artikels uit In Limburg