Stuur je tekst met foto: info@limburgnieuws.be

vrijdag 1 maart 2024

In Limburg: Vlaanderen stelt zich burgerlijke partij na datalek bij afvalintercommunale Limburg.net (25 januari 2024)

Het datalek bij Limburgse afvalintercommunale Limburg.net en de communicatie over de gevolgen, baren ook Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir zorgen. Zeker nadat het nieuws bekend geraakte dat de raad van bestuur van Limburg.net zelf de vele onduidelijkheden hekelde tijdens een crisisvergadering. Omdat het vandaag niet uitgesloten is dat vertrouwelijke informatie van de Vlaamse overheid, en de burgers, oneigenlijk gebruikt werd, stelt Demir zich namens de Vlaamse overheid burgerlijke partij.

"De raad van bestuur van Limburg.net heeft gisteren aan haar eigen management om duidelijkheid gevraagd op een crisisoverleg. Bij een recente cyberaanval werden 383.000 bestanden buitgemaakt, waaronder een server met lijsten uit 2014 en 2015. Die lijsten bevatten namen, adressen en rijksregisters. Maar er blijft nog wat mist hangen rond de exacte informatie en vertrouwelijke (persoons)gegevens die gelekt werden. Het parket Limburg is intussen een onderzoek gestart over de bestanden die bij afvalintercommunale Limburg.net zijn gestolen. Het gaat om verschillende onderzoeken: naar de hackers zelf, maar er zijn ook klachten van bezorgde burgers over de manier waarop hun gegevens door de afvalintercommunale bewaard werden."

Om haar rechten te vrijwaren en volledige inzake te krijgen in het dossier, stelt de Vlaamse overheid zich burgerlijke partij. Demir heeft daartoe opdracht gegeven. De Vlaamse overheid werkt regelmatig samen met de afvalintercommunale en financiert soms ook projecten van Limburg.net. Ook Vlaanderen deelt in die optiek informatie met Limburg.net. "Het blijft vandaag onzeker of er ook vertrouwelijke informatie van de Vlaamse overheid gestolen werd, waardoor het niet uitgesloten is dat de Vlaamse overheid en de burgers benadeeld zijn."

"Heel wat Limburgse gezinnen zijn zeer bezorgd nu er klaarblijkelijk zoveel gegevens op straat liggen. Dat Limburg.net transparant communiceert naar de bevolking toe is essentieel, maar het is minstens even belangrijk dat alle verantwoordelijkheden onderzocht worden en er volledig en onbetwistbaar overzicht komt van alle benadeelden. Vanuit die optiek stelt Vlaanderen zich burgerlijke partij", zegt Demir.


Bekijk alle artikels uit In Limburg