Stuur je tekst met foto: info@limburgnieuws.be

maandag 15 juli 2024

In Limburg: Een veilige fietssnelweg F74 (9 januari 2024)

De F74 Hasselt-Eindhoven via Pelt, ook gekend als de Spoorlijn 18-fietssnelweg, heeft tussen Houthalen-Helchteren en Hamont-Achel meer dan 30 kruisingen met landbouwwegen en lokale wegen. Vanaf 10 januari worden liefst 33 kruisingen in de gemeenten Houthalen-Helchteren, Hechtel-Eksel, Peer, Pelt en Hamont-Achel aangepakt. Al deze conflictpunten krijgen een nieuwe, veilige invulling met een duidelijke situatie voor fietsers en gemotoriseerd verkeer. De totale kostprijs is 2,8 miljoen euro. Gedeputeerde Bert Lambrechts en Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters gaven het startschot van de werken.

De fietssnelweg F74 is een belangrijke ader in het Limburgse fietssnelwegennetwerk. Vertrekkend in Hamont-Achel in het noorden slingert de fietssnelweg zich vervolgens door Pelt, Peer en Hechtel-Eksel om zo via Houthalen-Helchteren en Zonhoven in Hasselt aan te komen.

Fietssnelwegen zijn speciaal aangelegde fietstrac├ęs die zijn ontworpen voor vlotte en effici├źnte verplaatsing van fietsers over langere afstanden, vaak tussen steden of belangrijke stadsdelen. Deze fietsinfrastructuur dient om een veilige, comfortabele en vlotte route te bieden voor fietsers. Door fietsbruggen of -tunnels te bouwen en de fietser zoveel mogelijk in de voorrang te plaatsen kan de totale reistijd voor de fietser ingekort worden. Dit maakt van de fiets een interessant alternatief voor de auto.

De herinrichting van de F74 bevat heel veel deelprojecten. Een exacte timing van al deze afzonderlijke projecten geven is moeilijk. De aannemer moet rekening houden met onder andere de weersomstandigheden en het broedseizoen en zal daarom de bewoners per locatie steeds tijdig informeren. Op de website http://www.limburg.be/f74 kan je ook altijd de meest recente informatie terugvinden.Bekijk alle artikels uit In Limburg