Stuur je tekst met foto: info@limburgnieuws.be

vrijdag 1 maart 2024

In Limburg: Vlaanderen lanceert eerste budgethuurwoningen in Heusden-Zolder (24 december 2023)

Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele wil private ontwikkelaars aanmoedigen om zowel betaalbare als sociale woningen te realiseren. Vanaf oktober 2023 konden zowel ontwikkelaars als sociale woonmaatschappijen een aanvraag voor een project indienen en nu wordt het eerste woonproject al voorgesteld.

Vestio ontving, in het kader van deze kersverse wetgeving, als eerste Limburgse ontwikkelaar een goedkeuring en subsidiëringstoezegging om het project Schuttershof in Heusden-Zolder te realiseren en te verhuren binnen het principe van budgetverhuur. Dankzij deze primeur zet Vestio een belangrijke stap, in samenwerking met woonmaatschappij Wonen in Limburg, voor een betaalbaar aanbod huurwonen in Limburg.

"Een blitzstart. Het is duidelijk dat de private sector een belangrijke partner is om die broodnodige woningen niet alleen te bouwen, maar ook om de druk op onze woningmarkt te verlichten. Ik ben enorm tevreden dat alle betrokken actoren, waaronder onze woonmaatschappijen het nieuwe systeem hebben omarmd", benadrukt Matthias Diependaele.

Budgethuren zorgt ervoor dat de lagere middenklasse een woning kan huren aan 15 tot 25% onder de marktprijs. "Met Vlaanderen voorzien we hier uit eigen budgetten in totaal 575 miljoen euro voor, zodat de private sector en de woonmaatschappijen deze gemengde projecten van sociale en betaalbare woningen kunnen realiseren."

De private ontwikkelaars die intekenen op het systeem moeten deze woningen dan aanbieden aan een lagere prijs. Ter compensatie ontvangen ze als verhuurders een subsidie van de Vlaamse Overheid, omdat ze hun eigendommen ter beschikking stellen.

"Als bouwpartner kom je in aanmerking voor deze Vlaamse subsidie op voorwaarde dat minstens 1/3de van het aanbod als sociale huurwoning wordt verhuurd, minstens 1/3de via budgethuren en maximaal 1/3de mogelijk voor algemene verhuur. De huurders die onder het systeem van budgethuren vallen, betalen een huurprijs die minimaal 15% lager ligt dan de marktconforme huur. Een win-win-scenario dus voor alle betrokken partijen."

"Het pioniersproject Schuttershof in Heusden-Zolder zorgt voor een extra aanbod van 17 sociale huurappartementen en 22 appartementen in kader van budgethuren (met een huurtarief dat dus minstens 15% lager ligt dan de markthuurprijs). Naast dit Limburgs project, hebben we met Vlaanderen nog 13 andere projecten budgethuren goedgekeurd. Vandaag staat de teller daardoor op 350 wooneenheden."

"Een betaalbaar en voldoende aanbod is de grootste uitdaging binnen onze Vlaamse woningmarkt. Die woningen komen niet uit de hemel gevallen. Met het systeem van budgethuren willen we het aanbod vergroten, zeker voor de lagere middenklasse. Er is namelijk een enorm probleem aan de onderkant van de private huurmarkt dat we maximaal willen oplossen."

"Ik ben enorm trots dat zowel ontwikkelaar Vestio, de sociale huisvestingsmaatschappij Wonen in Limburg en het lokaal bestuur van Heusden-Zolder het project Schuttershof in een razendsnel tempo hebben gelanceerd, want aanvragen waren pas mogelijk sinds oktober 2023. We hebben nu alvast projecten voor in totaal 350 wooneenheden, maar dat is nog maar de start. We rekenen op een vlot vervolg zodat het nieuwe systeem voor nog meer betaalbare en sociale huurwoningen kan zorgen," besluit minister Diependaele.

Ed Somers van Vestio: "We willen, als een van de grootste Limburgse ontwikkelaars, mee onze verantwoordelijkheid nemen om het aanbod betaalbare appartementen te verhogen. Als ontwikkelaar weten we heel goed welke noden er zijn op de vastgoedmarkt en juichen deze maatregel dan ook toe om ontwikkelaars als partner in het woonbeleid te laten participeren. Dankzij deze nieuwe wetgeving kunnen wij samen met de gemeenten en woonactoren projecten realiseren die voor meer mensen financieel haalbaar zijn. Hierdoor is een inhaalbeweging in de realisatie van betaalbare woningen mogelijk. We zijn dan ook erg tevreden met het woonproject Schuttershof in Heusden-Zolder als eerste project in Limburg."

"Als Limburgse woonmaatschappij WiL nemen we 17 appartementen, gebundeld in een apart gebouw, in portefeuille om te verhuren als sociale huurwoningen. Vestio realiseert de appartementen die we op basis van een langdurige huurovereenkomst doorverhuren als sociale woningen aan een huurprijs die 30% lager ligt dan marktconforme prijzen. Als Wonen in Limburg willen we ingaan op alle mogelijkheden die zorgen voor een bijkomend aanbod aan kwaliteitsvolle en betaalbare woongelegenheden. De excellente ligging in het centrum van Heusden-Zolder is extra meegenomen", besluit Raf Drieskens, voorzitter van WiL uit.


Woonproject Schuttershof in Heusden-Zolder
Foto: Vestio

Bekijk alle artikels uit In Limburg