Stuur je tekst met foto: info@limburgnieuws.be

maandag 4 december 2023

In Limburg: Jonge boeren juichen niet (14 november 2023)

Het stikstofakkoord hing al even in de lucht, maar iets voor twee uur vannacht kwam minister-president Jan Jambon met het langverwachte bericht: er is een nieuw stikstofakkoord. Groene Kring, de organisatie voor jonge land- en tuinbouwers, ziet dat er stappen vooruit gezet zijn. "Er is nog bijzonder veel onduidelijkheid. Groene Kring waarschuwt dat ze pas gerust zal ademhalen als het beleid effectief juridisch verankerd wordt en het een verschil kan maken op landbouwbedrijven."

"Voor jonge boeren is het van groot belang dat er naast een stikstofreductie ook perspectief komt om nog aan landbouw te blijven doen. Voor Groene Kring was dat de belangrijkste eis in het dossier."

"Hoewel er hoopvolle principes aanwezig zijn, kunnen we pas tevreden zijn als jonge boeren op het terrein niet meer vastzitten. Daar zijn we nog lang niet", zegt Bram Van Hecke, nationaal voorzitter van Groene Kring.

Maarten Moermans, ondervoorzitter van Groene Kring vult aan: "Er lijken stappen vooruit gezet te zijn, maar we hebben al veel papier gezien waar weinig daden tegenover stonden. We zullen pas tevreden kunnen zijn als we die daden op het terrein zien en perspectief zo echt zichtbaar wordt."Bekijk alle artikels uit In Limburg