zaterdag 15 juni 2024

In Limburg: Minister Zuhal Demir: VOKA Limburg slaat de bal mis (22 mei 2023)

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir is teleurgesteld dat werkgeversorganisatie VOKA Limburg een brief met onwaarheden stuurt naar gemeentebesturen die willen toetreden tot kandidaat-Nationaal Park Bosland. "Net zoals bij de Groene Delle, kiest VOKA om natuur en economie onterecht tegen elkaar op te zetten. Nochtans is Bosland stokken in de wielen steken de facto stokken in de wielen steken van economische vooruitgang en jobs. Onverantwoord", reageert de minister bij TV Limburg.

"Werkgeversorganisatie VOKA heeft een brief gestuurd naar de gemeentebesturen die Bosland op hun grondgebied hebben, waarin ze gewag maken van vele onduidelijkheden voor vergunningverlening en aanraden om niet mee te stappen in een nieuw Nationaal Park." Volgens Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir laat VOKA zich van zijn slechtste kant zien. "Als de mensen van VOKA aan politiek willen doen, moeten ze zich verkiesbaar stellen. Maar partijen die onwaarheden verkondigen zijn er al genoeg", klinkt het bij Demir.

"Natuur en economie zijn niet de vijanden van elkaar die VOKA ervan probeert te maken. Wat heeft die valse tweestrijd de Limburgse ondernemers al opgeleverd de voorbije jaren? Niks!", stelt Demir.

Uit onderzoek blijkt dat de economische opbrengst van een Nationaal Park bijna 16.000 euro per ha bedraagt en bijna 0,4 directe en indirecte jobs per ha. In de Hoge Kempen gaat het om een jaarlijkse omzet van 191 miljoen euro en dat vertaalt zich in 5.000 jobs in de horeca, toerisme, logies en bij uitbreiding ruimere economie. "Welke zinnige werkgeversorganisatie zou zich daartegen verzetten?" besluit Demir.

Bekijk alle artikels uit In Limburg