Stuur je bericht met foto: info@limburgnieuws.be

vrijdag 2 juni 2023

In Limburg: Al meer dan 70.000 asbestattesten afgeleverd (2 mei 2023)

Sinds 23 november 2022 is een asbestattest verplicht bij de verkoop van woningen en gebouwen die gebouwd zijn voor 2001. Bij verhuur is de eigenaar die over een asbestattest beschikt, verplicht om een kopie te bezorgen aan de nieuwe huurders. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir: "Het is mijn ambitie om van het asbestattest de komende jaren het sleutelinstrument te maken in het afbouwbeleid. En daarvoor zijn we op goede weg. Want eind april waren er al 72 490 attesten opgemaakt. Het aantal neemt maand na maand toe."

Er zijn intussen ook al meer dan 1.000 asbestdeskundigen actief en meer dan 2.000 opgeleid.

De prijs van een asbestattest daalt ook, ondanks de huidige context van inflatie en loonkoststijging. In december kostte 65% van de attesten nog meer dan 500 euro. In maart van dit jaar was dit gezakt naar 48%. OVAM vermoedt dat deze daling zich nog kan doorzetten omdat contracten met immo-kantoren nog vernieuwd moeten worden.

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir: "In het kader van het vervolg actieplan dat ik dit najaar op de Vlaamse Regering agendeer, is de OVAM verschillende pistes aan het onderzoeken tot versnelling. We moeten nog meer eigenaars en verkopers overtuigen tijdig werk te maken van hun asbestattest. Ze hebben immers de neiging dit tot het laatste moment uit te stellen. Dat moeten we vermijden."

OVAM start nog dit jaar een communicatiecampagne om eigenaars hierover te informeren en te stimuleren.


Bekijk alle artikels uit In Limburg