zondag 14 april 2024

In Limburg: 2 miljoen euro voor toeristische toekomst Station As (20 januari 2023)

Voor de herinrichting van Station As, één van de toegangspoorten van het Nationaal Park Hoge Kempen, zijn nieuwe plannen klaar. Door de uitbreiding van het onthaal met een nieuwbouw en de aanleg van een stationsplein, wil de gemeente As deze historische locatie opwaarderen tot een uitnodigende verblijfplaats met een grote belevingswaarde.

De gemeente As investeert, samen met subsidie van de Vlaamse overheid en het Grindcomité, 2 miljoen euro in de nieuwe toekomst van Station As. Het nieuwe ontwerp van de toeristische site zorgt ervoor dat de verschillende functies met elkaar verbonden worden en een samenhangend geheel vormen. De werken omvatten onder meer de realisatie van een nieuw toeristisch onthaal, de aanleg van een stationsplein en de aanleg van een karakteristiek terras waar de lokale brasserie gebruik van zal maken.

De twee groene treinstellen, die al jaren een vaste waarde op de site vormen, blijven behouden en krijgen een nieuwe invulling. Eén trein zal dienst doen als tentoonstellingsruimte. De andere trein zal een ondersteunende functie bij het onthaalgebouw zal krijgen. De oude loods aan de overzijde van de spoorlijnen krijgt een nieuwe actieve invulling voor een real life game. Verder zal er een wandelroute aangelegd. De streefdatum voor oplevering is vastgelegd in het najaar van 2024.

Naast een nieuwe inrichting zal er ook een nieuw aanbod zijn voor de bezoekers van Station As. Hiervoor richten we ons vooral op de toeristische fietsers en wandelaars, jonge gezinnen en groepen. Zo zal het nieuwe toeristische onthaal de startplaats betekenen voor verschillende activiteiten die in de aangrenzende natuur te beleven zijn. Er zal een discgolf- en bosgolfparcours aangelegd worden, je kan er terecht voor een ritje in de minitrein of een bezoek aan het real life game of het speelbos.

"Voor de toerist die met de fiets de prachtige natuur van het Nationaal Park wil ontdekken, gaan we een bijzonder fietsverhuurpunt uitbouwen met een ruim aanbod van verschillende exclusieve fietsen zoals fietsen voor personen met een beperking en/of hun begeleider, een (elektrische) tandem, elektrische bakfiets,... Verder komen er veilige fietsstallingen en laadpunten voor elektrische fietsen. Interessant voor de fietser met een beperking of voor de fietser die eens op zoek is naar iets anders", aldus burgemeester Tom Seurs.

Het provinciebestuur heeft plannen om van het kolenspoor een fietssnelweg te maken. Deze zal uiteindelijk ook deel uitmaken van de stationssite. De fietssnelweg zal gelegen zijn tussen de loods en de Europalaan en zal ter hoogte van de parking een mooie aansluiting vinden op de stationssite.Toekomstbeeld Station As met een nieuw onthaalgebouw, stationsplein en integratie van de twee oude treinstellen

Bekijk alle artikels uit In Limburg