Limburg - Nieuws - Regio - Lokaal - Vakantie - Uittips - Stuur je bericht met foto: info@limburgnieuws.be

vrijdag 27 januari 2023

In Limburg: Rode Kruis-Vlaanderen trekt aan de alarmbel: dringend nood aan bloed (21 december 2022)

Rode Kruis-Vlaanderen trekt aan de alarmbel: de bloedvoorraad van de negatieve bloedgroepen staat momenteel stevig in het rood. Bovendien staat de eindejaarsperiode voor de deur, een periode waarin er elk jaar een terugval in het aantal donoren is. "Tijdens de kerstvakantie komen er gemiddeld zo’n 19 procent minder donoren dan normaal. We gaan dus een kritieke periode tegemoet," waarschuwt Philippe Vandekerckhove, gedelegeerd bestuurder van Rode Kruis-Vlaanderen. "Daarom zijn we dringend op zoek naar extra donoren. En dan vooral mensen met een negatieve bloedgroep."

De bloedvoorraad van alle negatieve bloedgroepen (A-, B-, AB- en O-) staat momenteel erg laag. Meer nog: voor elk van die bloedgroepen dreigt een kritisch tekort. Voor O negatief is dat bovendien een extra groot probleem, omdat het de zogeheten universele donoren zijn. Het bloed van deze donoren kan namelijk aan patiënten van alle bloedgroepen gegeven worden.

Het bloed dat een donor geeft, redt levens. Want het gaat naar patiënten die het broodnodig hebben. Denk bijvoorbeeld aan moeders na een moeilijke bevalling, kinderen met leukemie of mensen die een ongeval gehad hebben: die patiënten zijn er natuurlijk ook tijdens de kerstperiode.

Bestaande donoren en nieuwe donoren kunnen op diverse plaatsen bloed geven: in één van de 13 donorcentra of tijdens één van de talrijke lokale bloedinzamelingen, die gewoon blijven doorgaan tijdens de kerstvakantie. De procedure is zeer eenvoudig: ga naar rodekruis.be/bloed, check de locatie en het tijdstip dat jou het best uitkomt en maak een afspraak. Of maak telefonisch een afspraak via het gratis nummer 0800 777 00.


Bloedvoorraad negatieve bloedgroepen staat kritiek, dringend nood aan meer donoren
Foto: Rode Kruis Vlaanderen

Bekijk alle artikels uit In Limburg