Stuur je tekst met foto: info@limburgnieuws.be

donderdag 30 november 2023

In Limburg: In Limburg lieten vorig jaar 5 minderjarigen het leven in het verkeer (16 december 2022)

In Limburg lieten vorig jaar 5 minderjarigen het leven in het verkeer. Dat is het hoogste aantal in vergelijking met alle andere provincies. Dat blijkt uit cijfers op basis van een parlementaire vraag van Vlaams Parlementslid Rita Moors (N-VA). "Meer dan vijfhonderd Limburgse minderjarigen raakten vorig jaar gewond na een verkeersongeval. Bijna de helft van hen waren met de fiets of te voet", voegt Moors toe.

Daarmee presteert onze provincie het minst goed wat betreft veiligheid in het verkeer voor minderjarigen. "Ondanks de inspanningen die worden geleverd om schoolomgevingen veiliger te maken, ligt het aantal ongevallen met dodelijke afloop in onze provincie hoger dan in het pre-corona jaar 2019."

In 2021 werden 136 kruispunten aangepast conform het actieplan verkeerslichten waarbij ze voorzien werden van een maximaal conflictvrije lichtenregeling, waarvan 25 in Limburg. "Bijkomend werden er dit jaar ook nog eens 12 kruispunten conflictvrij gemaakt."

Er waren vorig jaar ook 529 ongevallen waarbij een minderjarige gewond raakte. Bijna de helft van hen waren met de fiets of te voet. Er is ook een opmerkelijke stijging in de categorie 'ongevallen met andere vervoerswijze'. Moors: "Daaronder valt onder andere ook de e-step, waarmee veel ongevallen gebeuren."

De balans is dus niet goed voor onze provincie. "De zichtbaar gestegen verkeersdrukte speelt hier natuurlijk een grote rol. We moeten vrachtwagens en lichte vrachtwagens zo veel mogelijk uit de buurt van onze kinderen proberen te houden. Ik zal de minister zeker ook aansporen om blijvend werk te maken van de uitrol van conflictvrije verkeerspunten. In deze donkere dagen, zou ik aan onze jeugd nog de volgende oproep willen doen: Zorg alsjeblieft dat je zichtbaar bent in het verkeer", aldus Moors.

Bekijk alle artikels uit In Limburg