Stuur je bericht met foto: info@limburgnieuws.be

vrijdag 22 september 2023

In Limburg: Topzomer voor toerisme in Limburg (31 augustus 2022)

Het toerisme in Limburg heeft er opnieuw een topzomer opzitten. Zowel logies als attracties blikken terug op twee geslaagde zomermaanden. Het warme zomerweer en de geringe neerslag gedurende de hele zomervakantie zorgden voor een uitzonderlijk goed fietsklimaat. De tellers op het Limburgse fietsroutenetwerk registreerden meer dan 1,3 miljoen fietsers. Dat is 20% meer dan vorige zomer. En zelfs het eerdere zomerrecord van 2020, toen fietsen door de veiligheidsmaatregelen ontzettend in trek was, werd met ruim 10% gebroken.

Alle logiesvormen doen het goed. Hotels zitten in lijn met het vorige recordjaar. De jeugdlogies zien de cijfers zelfs stijgen met in juli een bezettingsgraad van maar liefst 94%. De bezettingsgraad van vakantiewoningen en B&B's daalde weer naar het normale, pre-corona, niveau. De vakantieparken blijven ongeveer status quo.

Ook de buitenattracties profiteerden volop van de zon, inclusief de waterattracties, al zien we hier bij sommigen een negatieve kanttekening veroorzaakt door een te lage waterstand. De erg hoge temperaturen zorgden ervoor dat mensen vaker in de voormiddag op pad gingen, of in de namiddag binnen verkoeling gingen zoeken in geacclimatiseerde attracties.

"Toch is er geen tijd om achterover te leunen, want een onzekere periode van energie- en economiecrisis ontvouwt zich." Volgens gedeputeerde Igor Philtjens beschikt Limburg over de juiste troeven om ook hier doorheen te manoeuvreren: "We hebben een traditie in transitie. De wereldcontext daagt ons uit een duurzamer toeristisch model te ontwikkelen, waarin economische waardecreatie gekoppeld is aan maatschappelijke meerwaarde. We willen een positieve wisselwerking op gang brengen tussen bezoeker en bestemming. We investeren daarom in de ontwikkeling van betekenisvolle ervaringen en gaan voor toeristische projecten die gebouwd zijn op onze Limburgse identiteit, zoals be-MINE Pit en de Haspengouwse Fruitroute. Geen spektakel, maar innovaties die het aanwezige potentieel versterken. Zo realiseren we een toerisme dat goed is voor onze gasten én voor de Limburgers."Limburg blijft in trek als Vlaamse topbestemming
Foto: Aan de Maas in Maaseik / Kinrooi - Limburgnieuws.be

Bekijk alle artikels uit In Limburg