vrijdag 26 april 2024

In Limburg: Nieuw boek bundelt 120 merkwaardige Limburgse bomen (4 juni 2022)

De voorbije vijf jaar inventariseerden de vrijwilligers van de Limburgse Bomenwerkgroep 5.000 merkwaardige bomen. 120 van die unieke Limburgse bomen zijn door de werkgroep en het Provinciaal Natuurcentrum gebundeld in de publicatie 'Merkwaardige bomen in Limburg – Op pad met bomenjagers'

Zo werkt provincie Limburg aan een draagvlak voor oude en unieke bomen. Het uiteindelijke doel: oude bomen behouden, jonge bomen kansen geven om oud te worden en plaats geven aan diverse bomen in privétuinen, parken en op openbare terreinen.

Jef Van Meulder is vrijwilliger bij de Bomenwerkgroep en één van de bezielers van de nieuwe publicatie: "Een selectie maken van 120 bomen voor het boek was niet vanzelfsprekend. Je hebt evidente invalshoeken zoals de nieuwe stadsboom die bestand is tegen de opwarming van het klimaat. Maar er zijn nog zoveel andere verhalen. En natuurlijk speelt de emotionele waarde van bomen ook mee. Uiteindelijk kozen we voor 12 thema's. Mijn persoonlijke toppers zijn twee unieke, majestueuze dreven: die met dakspaaneiken in Geistingen (Kinrooi) en eentje met gewone platanen in Riemst. Waarom? De dakspaaneik is een van de meest zeldzame laanbomen van België en de plataan moet zowat de meest verknoeide boom van België zijn. Behalve in Riemst dan, waar de reuzen nooit geknot zijn. Maar niet alleen op openbaar domein verdienen bomen hun plek. Ook in tuinen horen ze thuis. Maak wel altijd een doordachte keuze, en vermijd knotten en snoeien. De apenboom is een mooi voorbeeld van een modeboom die in de jaren '60 en '70 furore maakte. Omdat de boom al snel te groot werd, verdween hij even snel als hij gekomen was. Waar de apenboom wel overleefde, palmt hij nu vaak de volledige voortuin in."

In de nieuwe publicatie ontdek je ook 9 parken en 6 bijzondere collecties. Via privé(kasteel)parken vonden bepaalde boomsoorten hun weg naar België. De bijzondere collecties, zoals het park van Kasteel Vogelsanck in Heusden-Zolder, zijn vaak het levenswerk van gepassioneerde liefhebbers.

De publicatie 'Merkwaardige bomen in Limburg - op pad met bomenjagers' is een rijk geïllustreerde uitgave van de Limburgse Bomenwerkgroep en het Provinciaal Natuurcentrum.
Het boek kost 35 euro of 45 euro (incl. verzending) en is te koop aan de balie of via de website van het Provinciaal Natuurcentrum.


Foto: Communicatie Limburg / Provinciaal Natuurcentrum

Bekijk alle artikels uit In Limburg