Stuur je bericht met foto: info@limburgnieuws.be

woensdag 22 maart 2023

In Limburg: Groen licht voor grote restauratieprojecten in Velm, Neerharen en Sint-Truiden (27 april 2022)

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele zet het licht op groen voor drie grote restauratieprojecten in Limburg. De Vlaamse overheid kent hiervoor een premie van 4.245.293,62 euro toe. "De afgelopen decennia is de wachtlijst voor restauratiepremies steeds langer geworden. Door de regelgeving te wijzigen en in te zetten op standaardpremies die onderhoudswerken, beheerswerken en kleine totaalprojecten financieren en die een beperkte administratieve actie vragen, zorg ik ervoor dat de wachtlijst niet meer aandikt. Daarnaast wordt de historische wachtlijst afgebouwd. Deze drie projecten kwamen daarvoor in aanmerking", zegt minister Matthias Diependaele.

"Investeren in ons onroerend erfgoed draagt in de eerste plaats bij tot werkgelegenheid in de bouw- en restauratiesector. Maar door ons patrimonium te gebruiken als cultureel en toeristisch uithangbord levert deze investering op termijn ook een economische meerwaarde op. We maken van Vlaanderen een aantrekkelijke plek om in te wonen, om te ondernemen, te bezoeken en van te genieten."


Restauratie Sint-Martinuskerk in Velm, Sint-Truiden
De Sint-Martinuskerk in Velm krijgt zowel een buiten- als een binnenrestauratie. De restauratie is dringend omdat de kerk kampt met stabiliteitsproblemen. Zo zijn er stabiliteitswerken voorzien aan de funderingen, de gevels en de dakstructuur. Ook de dakbedekking en de gevels worden gerestaureerd, inclusief het buitenschrijnwerk en de glas-in-loodramen. In de kerk zelf worden de bepleistering, de vloeren, het binnenschrijnwerk en het meubilair opgeknapt. Voor de restauratie van het interieur is een premie van 1.581.862,24 euro toegekend.

Restauratie van het voormalige Refugiehuis van de Abdij Herkenrode in Sint-Truiden
Het Refugiehuis van de Abdij Herkenrode werd eind negentiende eeuw verbouwd tot schoolgebouw, het Sint-Trudo Instituut. Het staat al jaren leeg en wordt nu herbestemd tot woonproject met veel groen en open ruimte. Voor de restauratie van het interieur is een premie van 623.186,90 euro toegekend.

Restauratie voor de Sint-Lambertuskerk in Neerharen, Lanaken
De Sint-Lambertuskerk in Neerharen heeft te kampen met stabiliteitsproblemen, dekstenen en leien komen los, de daken lekken en er is aantasting door zwam. Hierdoor is er gevaar voor de openbare veiligheid. Een totaalrestauratie zal de kerk weer in een goede conditie brengen. De gevels en de daken worden gerestaureerd, net als de glas-in-loodramen, het interieur en het meubilair. Voor de restauratie van het interieur is een premie van 2.040.244,48 euro toegekend.Bekijk alle artikels uit In Limburg