zondag 14 april 2024

In Limburg: PXL en StampMedia onderzochten mobiliteitsplannen in Limburg (4 januari 2022)

Sinds 13 december is er opnieuw een snelle rechtstreekse treinverbinding tussen Hasselt en Antwerpen. Dat is 33 jaar nadat de vorige verbinding werd afgeschaft. Het is een belangrijke evolutie in de ontsluiting van Limburg, waar uit onderzoek blijkt dat Limburgers door een beperkt aanbod op vlak van openbaar vervoer meer afhankelijk zijn van hun auto dan de rest van Vlaanderen.

Ook het Spartacusplan van De Lijn en de NMBS moet een belangrijke rol gaan spelen in dat verbeterde aanbod. Volgens de plannen gaan oude spoorwegen heropenen en komen er drie nieuwe tram- en snelbuslijnen tussen Hasselt, Maasmechelen, Maastricht en Noord-Limburg. De ambitie is om tegen 2030 naar 40 procent duurzame verplaatsingen gaan.

Maar ondertussen zitten op lokaal vlak ook de stads- en gemeentebesturen niet stil. Zij denken na wat hun bijdrage kan zijn aan een verbeterde mobiliteit in Limburg. De studenten Journalistiek van Hogeschool PXL legden hun oor te luister bij de verschillende beleidsmakers.

Hier kan je de storymap bekijken: https://uploads.knightlab.com/storymapjs/c7ca43ad0ed11c6dfc2a719fbba68758/mobiliteit-limburg/index.htmlPXL/StampMedia

Bekijk alle artikels uit In Limburg